Kukasti krstovi kao priviđenje

"Svako vidi ono što hoće": Sveštenik Kaplarević
 

– Iskreno, nisam mislio da se oglašavam povodom tvrdnje ove vernice, ako je vernica, jer tu osobu niko od sveštenika i vernika koji redovno dolaze u crkvu i ne poznaje, i ovo će biti moje prvo i poslednje izjašnjavanje ovim povodom. Da je ta osoba pitala mene, ili bilo kog drgog sveštenika, a mi smo u crkvi i da pojasnimo sve što je nekome nejasno, dobila bi odgovor da simboli koji se nalaze na krstu iznad ikonostasa nisu nikakvi kukasti

Na krstu ništa sporno

krstovi već stilizovani ružin cvet koji se kao simbol u pravoslavlju često upotrebljava – kaže za "Vesti" starešina crkve Vlade Kaplarević.

 

Sveštenik dodaje da "svako vidi ono što hoće da vidi".

– Ne znam iz kakvih je pobuda ta osoba na svetosavskom i svetogorskom krstu videla fašističke simbole, ali svako mora da zna da se u crkvu ne dolazi da se gleda da li je neko debeo, lep, ružan, kako je obučen ili na šta mu liče pravoslavni simboli kojima se ukrašavaju crkve, već radi molitve i obraćanja Svevišnjem. Na kraju, valja ponekad, a i sada je pravi trenutak, setiti se i reči Nikolaja Velimirovića: "Ubi nas neznanje" – konstatuje Kaplarević.

Među onima koji ne veruju u tvrdnju vernice da ateničku crkvu "krase" svastike jeste i Minja Radovanović, profesor na Tehničkom fakultetu u Čačku i arhitekta koji je projektovao crkvu u Atenici i još 12 crkava u čačanskom kraju.
– Jednostavno, nekome ukrasi na krstu liče na svastike, ali to je već stvar percepcije i ličnog doživljaja onog ko posmatra. U svakom slučaju, ovakva i slične rasprave Srbima i pravoslavlju nisu potrebne – ističe profesor Radovanović.
 

Unošenje podela u narod

Tvrdnja vernice Slavice Jovanović o ukrasima u obliku kukastih krstova ljuti i mnoge vernike među kojima je i privatnik Aleksandar iz Atenice koji redovno dolazi u crkvu Ognjene Marije.
– Tu ženu niko nikada pre nije video u crkvi te sumnjam da je u crkvu došla i napisala to što je napisala podstaknuta od nekoga ko ima loše namere. Meni kao verniku je jasna njena namera, a to je da izazove nove podele u narodu, ali je mnogo značajnije znati sa koje strane duva vetar – ističe Aleksandar.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime