Čarobna knjiga nam je uoči rođendana Herberta Džordža Velsa (21. septembar), pripremila nova izdanja dva klasična dela ovog slavnog britanskog pisca. Nakon Vremeplova usledila je druga knjiga – Ostrvo doktora Moroa.

Ostrvo doktora Moroa naučnofantastični roman iz 1896. godine govori o Edvardu Prendiku, brodolomniku koji spas nalazi na teretnom brodu za prevoz životinja, upućenom ka ostrvu zloglasnog doktora Moroa.

Prendik se seća da je već čuo za istaknutog londonskog fiziologa koji je morao da pobegne iz Engleske pošto se saznalo za njegove grozomorne eksperimente s vivisekcijom. On se na pacifičkom ostrvu susreće s novim mračnim tajnama tog devijantnog despota, kao i s neobičnim, grotesknim stvorenjima koja se šunjaju po džungli. Ubrzo će, suočen s košmarom u sebi i oko sebe, biti prisiljen da spasava sopstvenu glavu…

Roman Ostrvo doktora Moroa bavi se nizom filozofskih tema, uključujući bol, okrutnost, moralnu odgovornost, ljudski identitet, i pitanja čovekovog uplitanja u prirodne zakone. Kada se ovo delo prvi put pojavilo pred čitaocima krajem 19. veka, dočekano je na nož kritike koja ga je proglasila zastrašujućim i bogohulnim.

Iako je ova čudesna priča smišljena kao komentar na evoluciju, božansku kreaciju i trvenje između ljudske prirode i kulture, savremeni čitaoci, upoznati s genetskim inženjeringom, ostaće zadivljeni Velsovim predviđanjem etičkih pitanja koja niču kada se govori o stvaranju „inteligentnijih“ ljudskih bića ili vraćanju u život izumrlih vrsta.

Takva tumačenja dela dodaju novu težinu Prendikovim avanturama na Moroovom ostrvu izgubljenih duša, a pritom ne kvare užitak čitanja ovog i dalje živog i napetog štiva.

Prevod romana uradila je Marija Pavićević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here