Književnik Muharem Bazdulj izjavio je da je kulturna sramota što se ćirilica ne neguje.

Bazdulj je istakao da su raspadom Jugoslavije ljudi počeli da se odriču ćiriličnog pisma i da se takmiče, ko će pre da ga odbaci, dodavši da to nije opravdano, prenosi budvanski “Art-pres”.

“Ja bih rekao da je kulturna sramota što se ćirilica ne neguje. Privilegija je imati dva pisma. Ja bih na isti način govorio za latinicu da je ona ugrožena, ali nije”, istakao je Bazdulj, koji je učestvovao na okruglom stolu pod nazivom “Književna imaginacija i tradicionalno pismo” u okviru Trećeg književnog festivala “Ćirilicom” koji se održava u Budvi.

On je podsetio da je poznati hrvatski ekonomista Branko Horvat još 1988. godine rekao da ćirilica nije samo srpsko pismo, već svih južnih Slovena, te da je velika sramota što se ćirilica ne neguje.

Književnik i profesor Slobodan Vladušić istakao je da je tema rasprave dobra zbog toga što pismo mora da ima neku simboličku komponentu.

“Pismo se ne menja jer neko odluči da ga promeni. Promena pisma je uvek posledica delovanja određenih sila i promena se vrši direktno ili putem posrednika. Simbolički, smisao ćirilice bi bio zalaganje za život nasuprot izumiranju”, rekao je Vladušić.

Jedan od organizatora književnog fetivala “Ćirilicom”, pesnik Radomir Uljarević rekao je da organizatori ove manifestacije, kao i većina građana, dele veliku zabrinutost za sudbinu ćirilice, jer život tog pisma obezbeđuje trajanje nasleđa na tom pismu, koje narod baštini.

Treći književni festival “Ćirilicom” koji se održava u Budvi organizovali su Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here