Z. Vicelarević
Osveštanje slavskih znamenja: Sveštenici sa članovima Kola

Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta je proslavilo krsnu slavu Đurđic. Slavski kolač su osveštali, a potom i lomili sa slavarima sveštenici Simon Turkić i Slobodan Tijanić.

– Đurđic je naša slava od 1993. godine kada je KHD Kolo osnovano. Po tradiciji se svake godine, izuzev u pandemijskom vremenu, okupi veliki broj sadašnjih i nekadašnjih članova, a veoma sam zadovoljan i u isto vreme zahvalan što su nam na slavu došli predsednici i predstavnici svih klubova i udruženja iz Frankfurta i okolnih gradova. Evo tu Ljubiša Torlaković, predsednik Srbije iz Noj Izenburga, Goran Tomić, predsednik SKC iz Ofenbaha, Branimir Mitrović, predstavnik Srpske književne radionice iz Frankfurta i Saša Krsmanović, predstavnik SD Dunava iz Hohajma na Majni. Posebno se na dolasku zahvaljujem sveštenicima Simonu Turkiću i Slobodanu Tijaniću, Dijani Avdić, potpredsednici Parlamenta stranaca u Frankfurtu kao i Aleksandru Damjancu, konzulu Bosne i Hercegovine u Frankfurtu – rekao nam je Saša Ćelić, domaćin i predsednik KHD Kolo.

Tradicija; Svi zajedno lomili kolač

On dodaje da su se i ove godine pridržavali svog starog pravila.

– To pravilo koje smo uveli već odavno je da smo svi kumovi slave i njega se i dalje pridržavamo – ističe Ćelić.

Raspoloženje je bilo svečarsko, a nešto raspoloženije je bilo za stolom gde su bili članovi Kola, sekcija Kolo-šank, a o sekciji nam je nešto više ispričao Danilo Hrkalović:

Evociranje uspomena: Sekcija Kolo-šank

– Kolo-šank je sekcija u okviru KHD Kolo koja datira iz vremena kada je Kolo imalo svoje stare prostorije i svoj šank. Bili smo okupljeni i zaduženi da naš šank bude uvek spreman i u besprekornom stanju. Našeg šanka više nema, ali sekcija i dalje postoji. Naš je sada zadatak i aktivnost da evociramo uspomene iz prošlih vremena vezanih za naš šank i da se Bogu molimo da se jednoga dana ponovo stvore uslovi da vratimo naš šank na mesto koje mu pripada. Zadovoljni smo što smo se svi okupili da proslavimo našu slavu u ovolikom broju i raduje nas što ima puno mladih koji će da nastave tradiciju Kola. Svuda je kriza u svetu, a naše Kolo raste iz dana u dan.

Prvi folklorni ansambl KHD Kolo je za svečare izveo novu koreografiju, a potom su se u kolu pridružili i gosti slave.

Nova koreografija: Prvi folklorni ansambl KHD Kolo

Jačamo srpsku zajednicu

Iz Noj Izenburga na slavu Kola došli su Ljubiša Torlaković, predsednik i Budimir Mitrović, ekonom Kluba Srbija, a Torlaković nam je rekao:

– Kao predstavnici Srbije smo došli na slavu kod naših prijatelja iz Kola. To je već postala tradicija da predstavnici Kola dođu na našu slavu, a mi dolazimo kod njih. To je takođe jedan vid druženje i poštovanja između dva velika srpska kluba i da na taj način osnažimo srpsku zajednicu u ovom delu Nemačke.

Dragi gosti: Predstavnici institucija i klubova

Brojniji posle svake probe

Kulturno-humanitarno društvo Kolo je osnovano u rano proleće 1993. godine i prvenstveno je bila ideja da organizuje humanitarne akcije i prikuplja pomoć za posledice rata koji je buktao na području tadašnje Jugoslavije. Sa povećanjem članstva osnovan je i folklorni ansambl koji je kasnije nastupao gotovo redovno na svim velikim zvaničnim nemačkim i evropskim folkornim takmičenjima.

– Trenutno Kolo ima oko 190 aktivnih članova, folklorni ansambl je podeljen u grupe za mlađe folkloraše, srednju grupa i prvi ansambl. Takođe smo formirali i folklornu grupu veterana. Veliki pad članstva i folkloraša se osetio u vreme pandemije, ali u prethodnih šest meseci se broj članova primetno povećava. Na svakoj probi nam se pridruže novi članovi. Posebno nas raduje što je sve više mališana u C grupi, ali i u ostalim grupama se broj povećava. Naše probe su u Saalbau Bergen Enkhajm gde imamo izvanredne uslove po veličini prostora, a koristimo i binu, rekao nam je Saša Ćelić.