Kupite bar frižider, mi ćemo ga napuniti!

0

Porodica Vlajić sa zemljakom iz Francuske
 

Ali, kako nam kaže ovaj poslanik Srpske dijaspore iz Pariza, član kluba Kozara i penzionisani medicinski radnik, rodom iz Lovćenca u Vojvodini, oseća se još dovoljno snažnim i čilim da se odazove svakom apelu i da nepoznatom čoveku pruži ruku prijateljstva, zajedno sa sunarodnicima u dijaspori.

 

Zato, iako decenijama živi u Francuskoj, ne čudi njegov ponovni dolazak u otadžbinu, gde je ovih dana iskazivao solidarnost na delu, pomažući žrtvama poplavljenih područja u Srbiji. U maju je imao priliku da vidi kako voda koja znači život može da se pretvori u strašnu opasnost i odnese u smrt na desetine ljudi, a one druge izbaci na pusto ostrvo, gole i bose, bez igde ičega, sem žive glave na ramenima.
 

Suzana za Aleksandra

Naš zemljak Ilija Vujović je i poštar dobrog srca. Tako je i ovoga puta sa sobom poneo donaciju Suzane Reljić iz Pariza za Beograd. Ova plemenita žena kupila je lek "Cellcept" koji u Srbiji mnogo košta, a neophodan je 42-godišnjem štićeniku "Vesti" Aleksandru Miličeviću iz Valjeva, obolelom od bolesti mišića – miastenie gravis. I kako to život udesi, pola sata kasnije na vrata "Vesti" zakucala je Olivera Avramović, tetka ovog mladog čoveka i odmah sva srećna i zahvalna preuzela skupoceni preparat.

– Videvši strahotu koja je pogodila ljude u Smederevskoj Palanci, kako smo i obećali, odmah smo stupili u akciju. Apelovao sam na sve humane ljude u dijaspori, a mnogi nažalost nisu ni znali kakvih je katastrofalnih razmera poplava pogodila Srbiju i okolne zemlje. Znao sam da će ljudima trebati lekovi do kojih se inače teško dolazilo u vreme nepogode, pa smo prvo prikupili medikamente, pretežno antibiotike i insulin za šećeraše, sve u vrednosti od oko 1.000 evra. Ovu donaciju obezbedili su nam anonimna donatorka, dr Jean Philippe Zala i Zorica Marković iz Pariza. Medikamente sam predao ambulanti u Azanji, uveren da će oni znati kome je u ovom času najpotrebnija pomoć – ističe neumorni Vujović, ostavljajući i u Humanitarnom mostu "Vesti" desetak raznovrsnih kutija lekova, da se nađu pri ruci kakvom nevoljniku.

A za kraj, ostavio je i najlepši deo ove priče. Noseći u džepu i novčanu donaciju od 310 evra, nešto hrane i slatkiša, hodao je gotovo pustim ulicama Smederevske Palanke, ne znajući ni sam kome da uruči ovaj novac kao prvu pomoć u nevolji.

 

Ne posustaje: Ilija Vujović

"Upao sam nasumice u nečiju kuću… Vrata otvorena, sve pobacano na ulicu, od nameštaja do odeće, mokro i blatnjavo… iznutra se čuje dečji glasić… Možda je to bilo i presudno… I eto obreo sam se u porodici Ivana Vlajića, automehaničara bez posla, koji se sa ženom, majkom, ocem, bakom i sestrom Milicom sa bebom Anđelijom smestio u potkrovlje. Jedni preko drugih… U donjem delu kuće, pustoš, voda je uništila ama baš sve… Kažu mi da ih niko dosad ni pogledao nije, niti upitao za zdravlje i za pomoć… Nisam se dvoumio ni trenutak, poklonio sam im 310 evra i poručio: "Kupite makar frižider, dobri ljudi će ga napuniti…’, kaže zadovoljno naš humanitarac. A zadovoljni smo i mi u "Vestima" jer znamo da ćemo ga vrlo brzo opet videti u otadžbini. I ne praznih ruku.

 

Darodavci

Svoje priloge za pomoć jednoj od porodica iz poplavljenih područja u iznosu od 310 evra nesebično su dali zemljaci iz Francuske: Filip i Danica Zarić, Dušan i Dušanka Cvejin, Danijel Vasić, Radoje Šipčić, Vojkan Simić i Mića Aleksić. Ova pomoć je uručena porodici Vlajić iz Smederevske Palanke.
Ukoliko želite da im pomognete, možete ih kontaktirati putem telefona: 00381 26 318 130 ili mobilnog: 00381 64 8342 132.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here