EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Evropska unija će, nakon prevazilaženja krize u vezi koronavirusa, morati da se suoči „kritičkom diskusijom i raspravom”, najavljuje austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

– Ne može biti da smo dve nedelje bili potpuno prepušteni sami sebi i da smo morali da se borimo da kamioni sa unapred plaćenom robom i potrebnim zaštitnim maskama stoje na nemačkoj granici, a ujedno se kritikuju naše kontrole na granici sa Italijom- kazao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung”.

Upitan kada je postao svestan dimenzije onoga što se dešava Kurc je kazao da je to bilo relativno brzo nakon poziva izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

– U Evropi koronavirus joss pre par nedelja nedelja nije bio velika tema. Ali Netanjahu mi je rekao da u Evropi potcenjujemo opasnost i da treba da se pod hitno probudimo. Nakon toga sam našim ekspertima rekao da analiziraju stvari i brzo su došli do zaključka da moramo rano i čvrsto reagovati, ako želimo da sprečimo najgore – objasnio je on.

Na pitanje da li je bio prepadnut kada je shvatio dimenziju, kazao je da za to nije bilo vremena.

– Sve je išlo tako brzo. Pri čemu moram da kažem da je moj portparol za spoljnopolitička pitanja Etijen Berthold sa našim ekspertima veoma rano upozoravao na sve što nas čeka – objasnio je Kurc.

Istakao je da uvodjenje drastičnih mera nije bilo pitanje hrabrosti, vech neophodnosti.

– Nije bilo alternative i zato smo bili odlučni. To što su u tom trenutku mnogi još govorili da to nije ništa drugo od gripa i što su imanjivali opasnost nije baš olakšalo stvari. Moram reći da se radilo o snažnom aktu, jer je bilo mnogo suprostavljanja- ukazao je on, dodajući da protivljenje nije došlo od stane privrede, i da ne želi da ukazuje ko se suprostavljao.

Inače kazao je da ne nosi zaštitnu masku, ali i da za njega važi svakodnevno merenje temperature na ulazu u vladu.

Ocenio je i da će posledice ove krize biti daleko gore od one 2008.godine, zato što predstavlja veliko opterećenje po realnu privredu.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here