EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji danas boravi u partijskoj poseti Berlinu, odnosno sestrinskoj CDU, kritikovao je netransparentan dogovor “velikih članica” EU o imenovanju novih čelnika institucija Unije. 

Lider Narodne partije Austrije (OVP), koji se u Berlinu sastaje sa kancelarkom Angelom Merkel, šeficom CDU Anegret Kramp-Karenbauer, ali i sa ministarkom odbrane Nemačke Ursulom fon der Lajen, koja je imenovana za novu predsednicu Evropske komisije, rekao je da su „prethodni dani bili nedostojan prizor, koji je naštetio EU”.

Poručio je, prenose austrijski mediji, da procesi odlučivanja moraju biti transparentni i da mora biti ispoštovana volja birača.

– Ja sam protiv takvih dogovora “iza kulisa” – naglasio je Kurc.

Izrazio je, ujedno, zadovoljstvo što se socijaldemokrata Frans Timermans nije nametnuo kao predsednik Evropske komisije, ističući da bi to značilo skretanje u levo ove institucije.

– Kod politike konkurentnosti i migracija, Timermans zastupa pozicije koje nisu moje – naglasio je Kurc.

Kriikovao je dalje što su velike zemlje članice EU sve funkcije u EU podelile između sebe, i podsetio da postoje i male članice, koje imaju pravo na mesto i glas u Savetu Unije.

Rekao je da razgovori o funkcijama u EU ubuduće treba da budu vođeni u „širem krugu“, kritikujući što je to učinjeno među velikim zemljama na marginama Samita G20 u Osaki.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here