EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc kritikovao je „zapadnu aroganciju” prema istočnoj Evropi, ocenivši da je to opasan razvoj, a kao „apsolutno pogrešnu odluku” okarakterisao je odbijanje početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kurc je, u intervjuu nemačkom „Frankfurter Algemajne cajtung” (FAZ), upozorio na opasnost produbljivanja razdora izmedju istočne i zapadne Evrope.
„Delimično prisutna zapadna arogancija doprinosi jačanju negativnih osećanja na istoku Evrope, a vodi i kod stanovništva zapadne Evrope da na gradjane istočnog dela kontinenta gledaju sa visine”, objasnio je on.

Poručio je da ne ceni politiku „uzdignutog prsta i moralne arogancije”.

Kazao je da se od osnovnih vrednosti, kao što su vladavina prava i demokratija ne sme odustajati ni pedalj.

„To je osnova EU. To što su u migrantskoj krizi pojedine države pokušale da drugima nametnu politiku otvorenih granica je sigurno produbilo razodre u Evropi”, smatra bivši austrijski kancelar.

Kaže da je ispravno vrštiti pritisak po pitanju demokratije, vladavine prava i slobode medija u pojedinim istočnoevropskih zemalja, ali je i legitimno da se izgovori da su Madjarska i Poljska, protekle godine ostvarile privredni rast od pet odsto.

Upozorio je i od ukazivanja da samo u istočnoj Evropi” postoje „antievropska shvatanja”.

To je, prema njegovim rečima, prisutno i na zapadu.

„Medjutim kada iz istočne Evrope daju predlog onda se to automatski okarakteriše kao nešto negativno pod EU, a na drugoj strani se svaki predlog jedne osnivačke članice se automatski smatra hrabrim evropskim delovanjem” kritikovao je Kurc.

Kazao je da ima utisak da se po tom pitanju primenjuju dvostruki aršini.

„Nedavno je odlučivano o širenju EU na Zapadni Balkan. Severna Makedonija i druge države su stvarno uložile napore u sprovodjenju reformi i zaslužuju evrospku perspektivu. Trebalo bi da budemo obazrivi da ih ne izgubimo i da se okrenu Turskoj; rusiji i Kini. Zemlje koje su ovaj put bile protiv sigurno nisu bili „antievropski okarakterisani” istočno-Evropejci”, naglasio je on.

Izrazio je nadu da će se odluka o neotvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom što pre promeniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here