EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, protiv kojeg Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju vodi istragu optužujući ga za proneveru, davanje i primanje mita, poručio je pred sastanak sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom da je Narodna partija (OVP) koju vodi, spremna za nastavak rada u vladi.

Kurc je, napuštajući sedište vlade, novinarima kazao da mu je lično neprijatno što se optužuje za nešto što nije tačno.

– Pozitivno je jedino ako znate šta ste uradili, znate da su optužbe netačne, to vam daje snagu koja je potrebna da izađete iz ove situacije. Koristiću tu snagu da se branim svim pravnim sredstvima – poručio je kancelar.

Istovremeno je naglasio da je važno da pravosuđe, u jednoj liberalnoj demokratiji kakva je Austrija, može da vodi istragu protiv svakog nezavisno i fer.

– Međutim u našoj zemlji osnova rada pravosuđa je i pretpostavka nevinosti, koja je uvek važila za sve građane, a tako i sve moje prethodnike i druge političare. To je bio slučaj do pre neki dan – podvukao je Kurc.

Na pitanje da li izjave predstavnika Zelenih znače kraj vladajuće koalicije, Kurc je rekao da garantuje da će OVP dati svoj doprinos da zemlja bude stabilna.

– Linija OVP je jasna. Izabrani smo dva puta na izborima od građana i stojimo iza programa vlade. U proteklih godinu i po smo sa Zelenima dobro sarađivali, savladali tešku fazu pandemije. Ako Zeleni ne žele da nastave tu saradnju i traže druge većine, to se mora prihvatiti. Mi smo spremni da sarađujemo – rekao je Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here