EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Mandatar za sastavljanje buduće austrijske vlade, lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc saopštio je danas da će započeti koalicione pregovore sa Zelenima.

Nakon što je prošle nedelje, posle više runda sastanaka sa Zelenima, završio sondiranje mogućnosti o formiranju koalicije, Kurc je danas izašao pred medije i objasnio da je izabrao Zelene za razgovore o budućoj vladi.

Rekao je da su izabrane teme o kojima će pregovarati, dodajući da je ishod razgovora otvoren, ali da će se sve strane posebno angažovati u cilju postizanja dogovora.

Kurc je dodao da neće biti lako, jer su stavovi dve stranke „veoma, veoma različiti”.

Prvi sastanak u okviru koalicionih pregovora održaće se već sutra, kada je planirano da se sastanu Kurc i lider Zelenih Verner Kogler.

Koliko dugo će trajati pregovori Kurc, na konferenciji za štampu, nije želeo da kaže, dodajući jedino da može i „potrajati”.

Ocenio je da dva meseca, koliko je trajalo sa Slobodarskom partijom (FPO) 2017.gotovo je izvesno neće biti moguće postići.

Istovremeno poručuje da neće biti nikakvih paralelnih pregovora.

Kazao je da je OVP imala dve opcije – Socijaldemokratska partija (SPO) ili Zeleni, pošto je FPO najavila da će ostati u opoziciji – i da se odlučio za Zelene.

Rekao je da Zeleni imaju čvrste stavove po pitanju zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, gde neće biti lako, kao što OVP insistira na svojim stavovima po pitanju migracije, bezbednosti i poreske politike.

„Ukoliko dodje do dogovora sa Zelenima biće potrebno malo više kreativnosti i ponegde neki novi oblik vladanja”, poručio je Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here