EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas paket pomoći austrijskim opštinama u visini od milijardu evra za postojeće i buduće investicije.

Vladin paket pomoći ima za cilj da pomogne projekte poput opremanja školi, obdaništa, staračkih domova, ali i sprovođenja mere štednje energije, kao i izgradnju mreže brzog interneta.

Opštine mogu svoje projekte podneti vladi do kraja iduće godine.

Na konferenciji za štampu je Kurc ukazao da je usled koronavirus krize došlo do značajnog smanjenja prihoda opština i zbog toga se može očekivati odlaganje projekata. Paket pomoći treba da, kako je rekao, stvori nova radna mesta i pruži doprinos oporavku austrijske privrede kroz investicije.

Prema paketu pomoći namenjenom gradovima i opštinama, savezna država preuzima do 50 odsto troškova projekata koji će biti započeti u periodu od 1. juna ove do 31. decembra iduće godine ili koji su započeti od 1. juna prošle godine, a gde je došlo do zastoja u finansijama usled korona krize.

Raspodela predviđenih sredstava izvršiće se na osnovu ključa koji će uzeti u obzir broj stanovnika.

Podsticaće se projekti opremanja ili sanacije škola, obdaništa, sportskih terena, investicije u javni prevoz, sanacija zdanja kao što su crkve, muzeji i druge kulturne institucije u centru opštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here