EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Austrija će, zbog aktuelne epidemiolosske situacije, nastaviti da regionalno deluje, to jest primenjuje potrebne mere, saopštio je danas posle podne austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa predstavnciima političkih partija i pokrajina, preneo da se trenutno u jedinicama intenzivne nege nalazi 578 kovid pacijenata.

„Imamo u Austriji regionalno različitu situaciju kada je reč o popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi. Naš prioritet je da preduzmemo mere kako bi rasteretili zdravstveni sistem i omogućili da i nekovid pacijenti dobiju najbolju moguću negu”, objasnio je on.

Kurc je naveo da u Beču ima 230 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, a u Sstajerskoj, na primer, svega 60.

„Imamo situaciju da je u šest od devet pokrajina broj infekcije i dalje visok, ali uz stabilno stanne na intenzivnoj nezi. U tri pokrajine preti preopterećenje intenzivne nege. Zbog toga smo dogovorili nastavak regionalnog delovanja”, rekao je on.

Regionalno delovanje, kaže, dokazalo se kao uspešan model.

S tim u vezi je preneo da če pokrajine Beč, Donja Austrija i Burgenland produžiti zaključavanje do 18.aprila.

U ostalim pokrajinama biće primenjene aktuelne mere.

Kazao je i da je dogovoreno da se solidarnost pokrajina u preuzimanju pacijenata na intenzivnu negu proširi.

Istakao je da zahvaljujući velikoj ponudi testiranja i FFP2 maski Austrija ima samo linerarni rast broja zaraženih.

„Jedna smo od malobrojnih zemalja u kojoj imamo FFP2 maske po nabavnoj ceni i besplatne testove. To gotovo nema nigde u svetu. Koristite tu ponudu”, apelovao je na građane.

Kurc je najavio i da će se u uspostaviti Komisija za popusstanje mera, ukazujući da je neophodno dobro pripremiti popusstanje do kojeg, računa, će doći u maju.

Kurc je, vezano za vakcinaciju, kazao da je do sada vakcinisan svaki četvrti od pet miliona stanovnika koji su spremni da se imunizuju.

Podsetio je da je u aprilu u fokusu vakcinisanje osoba starijih od 65 godina, a da će u maju fokus biti na starije od 50 godina.

„Primanje vakcine ne doprinosi samo ličnoj zaštiti, već jača celo društvo. Treba imati u vidu da je više od 60 odsto pacijenata na intenzivnoj nezi starije od 65 godina”, kazao je on.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig preneo je da je doneta odluka u toj pokrajini da se produži zaključavanje najmanje do 18.aprila.

„Ako ne dođe do pada broja pacijenata na intenzivnoj nezi moraćemo zaključavanje dalje produžiti”, najavio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here