EPA/Christian Bruna

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da nema ni prvog ni drugog talasa koronavirusa, već da postoje samo razne faze i da će tako biti sve dok ne bude bilo vakcine ili leka.

– Verujem da ćemo, sve dok ne bude bilo vakcine ili leka, imati razne faze – faze u kojima su brojke bolje, i one koje su teže. Ja sam pre više dana, kada smo ukinuli delimičnu obavezu nošenja maski, rekao da maske ne treba da se bace, jer će nam biti potrebne. Imaćemo razne faze i ići ćemo korak napred, a ponekad korak unazad u borbi protiv širenja koronavirusa – objasnio je Kurc u intervjuu televiziji “Puls 4”.

On je podsetio da je u ponedeljak bilo skoro 70 novozaraženih, jasno više nego još pre par dana. Međutim, kaže da je dobro ako se širenje može  regionalno ograničiti i povezati sa određenim grupama.

S tim u vezi je kazao da, u pokrajini Gornja Austrija, novi slučajevi mogu da se dovedu u vezu sa crkvenom i migrantskom scenom. Ukazao je da postoji i klaster koji se dovodi u vezu sa Zapadnim Balkanom.

Kurc je podvukao da je neophodno sprečiti da se nastala žarišta rasplamsaju, te najavio da će se preduzimati mere ako to bude potrebno.

Što se slučaja skijaškog centra Išgl tiče, za koji su mnogi evropski mediji tvrdili da je žarište koje je proširilo koronavirus u Evropi, Kurc je rekao da će, ako postoji krivica, biti utvrđeno ko je kriv i on biti kažnjen.

– Međutim, nećemo dozvoliti da nam neko iz inostranstva pripisuje krivicu za svetsku pandemiju. Tome ćemo se uvek suprostaviti – poručio je Kurc.

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober upozorava građane povodom rasta broja aktivno obolelih da koronavirus nije pobeđen.

Nakon što je broj aktivno obolelih pre dve nedelje bio ispod 400, on je u međuvremenu dostigao brojku od 500. Anšober je kazao da je zabrinut i najavio detaljnu analizu klastera koji su se pojavili.

Razlog za rast broja zaraženih, smatra, moglo bi biti smanjenje svesti o riziku kod dela stanovništva.

– Moj apel posebno upućujem tom delu stanovništva da ne dozvole da ih zavaraju dobre brojke od proteklih nedelja. Virus nije otišao na odmor, on je i dalje među nama i veoma je opasan – kazao je on.

Austrijanci, prema njegovim rečima, treba odgovorno da se ponašaju i i dalje se pridržavaju svih mera.

– To što je delimično ukinuta obaveza nošenja zaštitnih maski ne znači da su maske zabranjene. Svrsishodno je, iz sopstvene odgovornosti i dalje nositi masku – naglasio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime