EPA/Christian Bruna
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Posle žestokih kritika da se pristigle vakcine ne prosleđuju na vakcinisanje, austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je odlučio da raspoložive doze budu odmah isporučene i vakcinisane.

– Vakcinisanje je ključno u borbi protiv pandemije. Zbog toga nijedna vakcina ne sme ostati u skladištu – podvukao je on.

Kurc je ukazao da posebno stariji i rizične grupe imaju pravo da što pre budu vakcinisane. Rekao je da je doneta odluka da se vakcinacija sprovodi brže i da se ne čeka, kako je bilo planirano, do 12. januara.

– Kod vakcinacije je važna brzina jer se radi o ljudskim životima. Zato nema razloga da se vakcine nedeljama drže u skladištima – naglasio je on.

Rekao je da nema uticaja koliko će vakcina dobiti Austrija, jer se radi o evropskom procesu nabavke i da svaka zemlja dobija pravedni deo od Unije.

– Međutim, ono što možemo i moramo da učinimo jeste da svaku isporučenu vakcinu što je brže moguće raspodelimo i vakcinišemo – podvukao je austrijski kancelar.

Starački i domovi za negu, prema njegovim rečima imaju prioritet i mogu odmah za svoje štićenike povući vakcine.

– Ako vakcine ne poruče starački domovi, one će biti isporučene pokrajinama, kako bi stariji ljudi, koji ne žive u domovima, kao i medicinsko osoblje moglo što pre biti vakcinisano – dodao je Kurc.

Prethodno je opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) kritikovala “haos i odugovlačenje sa vakcinacijom”, te zatražila vanrednu sednicu parlamenta na tu temu.

Još ove nedelje, 21.000 doza, koliko trenutno ima u skladištu biće isporučeno, kako navodi austrijska vlada.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime