EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Posle žestokih kritika da se pristigle vakcine ne prosleđuju na vakcinisanje, austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas je odlučio da raspoložive doze budu odmah isporučene i vakcinisane.

– Vakcinisanje je ključno u borbi protiv pandemije. Zbog toga nijedna vakcina ne sme ostati u skladištu – podvukao je on.

Kurc je ukazao da posebno stariji i rizične grupe imaju pravo da što pre budu vakcinisane. Rekao je da je doneta odluka da se vakcinacija sprovodi brže i da se ne čeka, kako je bilo planirano, do 12. januara.

– Kod vakcinacije je važna brzina jer se radi o ljudskim životima. Zato nema razloga da se vakcine nedeljama drže u skladištima – naglasio je on.

Rekao je da nema uticaja koliko će vakcina dobiti Austrija, jer se radi o evropskom procesu nabavke i da svaka zemlja dobija pravedni deo od Unije.

– Međutim, ono što možemo i moramo da učinimo jeste da svaku isporučenu vakcinu što je brže moguće raspodelimo i vakcinišemo – podvukao je austrijski kancelar.

Starački i domovi za negu, prema njegovim rečima imaju prioritet i mogu odmah za svoje štićenike povući vakcine.

– Ako vakcine ne poruče starački domovi, one će biti isporučene pokrajinama, kako bi stariji ljudi, koji ne žive u domovima, kao i medicinsko osoblje moglo što pre biti vakcinisano – dodao je Kurc.

Prethodno je opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) kritikovala “haos i odugovlačenje sa vakcinacijom”, te zatražila vanrednu sednicu parlamenta na tu temu.

Još ove nedelje, 21.000 doza, koliko trenutno ima u skladištu biće isporučeno, kako navodi austrijska vlada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here