EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da se može razmišljati o otvaranju granica samo prema onim zemljama koje imaju slično niski broj infekcija, navodeći pre svega susedne države.

– Definitivno se može razmišljati o otvaranju granica prema zemljama koje imaju slično nisku stopu infekcije. Slobodu putovanja omogućiti tamo gde su brojke infekcije visoke, bilo bi ludilo, jer bi to samo vodilo ka uvozu bolesti iz inostranstva – naglasio je Kurc.

On je, u izjavi agenciji APA, nakon razgovora sa premijerima zemalja uspešnim u borbi protiv korona virusa, Australije, Novog Zelanda, Izraela, Danske, Češke i Grčke, rekao da je cilj da se sloboda putovanja postepeno obnovi, ali da će to biti slučaj najpre sa susedima koji su na dobrom putu.

Na pitanje da li Austrijanci mogu da se nadaju letovanju u Grčkoj poručio je da bi bio veoma uzdržan. Istovremeno je istakao da će trajati još nedeljama dok se granice ne otvore prema susedima. Ponovio je svoj apel građanima da odmor provedu u Austriji naglasivši da će on to lično učiniti.

Kurc je sa premijerima Australije, Novog Zelanda, Izraela, Danske, Češke i Grčke razgovarao o saradnji u istraživanju vakcine i leka protiv koronavirusa.

-Radi se o zemljama koje su slično kao i mi, rano i intenzivno reagovale, i time bolje prošle kroz krizu od ostalih – naglasio je on.

Preneo je da se savetovao sa kolegama kako je moguće na najbolji način ponovo pokrenuti društveni i privredni život, a istovremeno pod kontrolom držati virus.

– Geografski položaj je sasvim različit, ali su to sve male zemlje, pametne države – objasnio je agenciji APA izbor sagovornika.

Deo te grupe je i premijer Singapura, ali on nije mogao da učestvuje u današnjoj videokonferenciji.

Kurc je kazao da postoje još neki kandidati koji će se priključiti ovoj grupi u narednom periodu.

Kaže da je dogovoren sastanak sa odgovornima iz oblasti nauke u Beču, kako bi se podstakla saradnja u istraživanju za vakcinom i lekom, kao i proizvodnji zaštitne opreme.

Cilj je da manje države budu samostalnije i ne zavise od velikih supersila, objasnio je Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here