EPA
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

U organizaciji austrijske vlade danas se u Beču održava konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj učestvuju premijeri država regiona, među kojima je i premijerka Ana Brnabić, a prema domaćinu, kancelaru Sebastijanu Kurcu glavni cilj je, kako je kazao Tanjugu, vraćanje ovog regiona visoko na agendu EU.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je premijere zemalja Zapadnog Balkana na konferenciju na kojoj će, pre svega, biti govora o evropskog perspektivi, ali i borbi protiv kovid-19, ekonomskoj podršci posle krize, te i zajedničkoj borbi protiv ilegalne migracije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na konferenciji će, pored premijerke Brnabić, učestvovati premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltia, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kosovski premijer Aljbin Kurti i izaslanik EU za dijalog Beograda I Prištine Miroslav Lajčak, dok će Albanija biti zastupljena predstavnikom vlade.

Kurc je, u saopštenju, istakao da države Zapadnog Balkana imaju punu podršku Austrije na putu u EU i u borbi protiv pandemije.

„Protekle godine se, nažalost, EU premalo bavila procesom priližavanja ovog važnog susednog regiona“, kazao je on dodajući da je EU potpuna tek kada sve države Zapadnog Balkana budu postale članice Unije.

Ukazao je da će na konferenciji biti i reči o zajedničkoj borbi protiv ilegalne migracije.

„To je posebno važno pred leto“, naveo je on.

Naime, eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije polaze od toga da će smanjenjem kovid ograničenja porasti pritisak migracije na EU.

Iz kabineta kancelara navode da se oko 80.000 ilegalnih migranata trenutno nalazi u Grčkoj i državama Zapadnog Balkana.

S tim u vezi se podseća na nedavnu inicijativu ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehamera da se migranti, koji nemaju šanse na boravak u EU, sa Zapadnog Balkana vraćaju u zemlje porekla.

„Izradili smo sveobuhvatni plan za povratak migranata i podržavamo zemlje Balkana u organizovanju repatrijacije. Većina ljudi koji se trenutno nalaze u regionu nemaju pravo na azil u Evropi“, poručio je Nehamer u saopštenju pred konferenciju o Zapadnom Balkanu.

Panevropski pokret Austrije ocenio je pozitivnim signalom održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu.

Iz te organizacije ističu da Austrija ima tradicionalnu ulogu snažnog saveznika država Jugoistočne Evrope.

„Od kada je EU 2003. obećala pristupnu perspektivu napredak je ograničen“, ocenio je generalni sekretar Panevropskog pokreta Austrije Rajnhard Klouček.

Prema njegovim rečima, države EU su strateški premalo jedinstvene i, kao Francuska ili Holandija, vode unutrašnju politiku kada sprečavaju konkretne korake približavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here