EPA/Matteo Corner

Austrija će i dalje pomagati i pokazati solidarnost prema onim zemljama koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa, kao što su Italija i Španija, najavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc uz jasno protivljenje zajedničkom zaduživanju.

On je to rekao uoči Samita šefova država i vlada EU, nakon razgovora sa holandskim, danskim i švedskim kolegama, saopštio je njegov kabinet.

Kurc je pre par dana, s tim u vezi, bio u kontaktu i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i predsednicom Evropske komisije Ursula fon der Lajen. U tim razgovorima ukazano je na paket mera pomoći u vrednosti od 540 milijardi evra, koji je predviđen mehamizmom ESM.

“Pored toga smo spremni, u okviru plana obnove, da podržimo obnovu privrede u Evropi. EU bi u okviru novog budžeta trebalo da ulaže više u otpornost Evrope i nauku, kao i razvoj vakcine protiv korona virusa. Dobar ekonomski razvoj u EU je važan za zemlju orijentisanoj pre svega na izvoz kao što je Austrija”, navedeno je iz kabineta šefa austrijske vlade.

Međutim, dodaje se, mora biti jasno da sredstva plana za obnovu moraju biti vraćena i da Austrija ne može da preuzme dugove drugih članica, te jasno odbija zajedničko zaduzivanje, kao što to predviđa model korona obveznice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here