EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da pravosuđe može dobiti više novca ako bude brže radilo.

Kurc je, pre nedelju dana, u razgovoru sa novinarima, oštro kritikovao Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju, optuživši tu instituciju da je pod stranačkim uticajem i govorio o “crvenim mrežama” misleći na socijaldemokratski uticaj.

Kancelar je rekao da objavljeni navodni citati ne odgovaraju izgovorenim rečima.

U tom sporu bio je izložen kritikama opozicije, ali i njegovih koalicionih partnera Zelenih, koji su ocenili da se radi o napadu na nezavisnost pravosuđa.

Zbog toga je odlučio da, u koalicionom programu dogovoreno jačanje nezavisnosti pravosuđa, brzo primeni.

Uoči današnjeg razgovora sa predstavnicima tužilaštva, koji je sazvala ministarka pravde Alma Zadić, Kurc je nastavio sa kritikama.

– Želim da pravosuđe dobije veći budžet i zato sam sa resornom ministarkom razgovarao da dodelimo više sredstava. Zauzvrat očekujem da pravosuđe taj veći novac koristi za ubrzanje postupaka, posebno u oblasti privrednog kriminala i korupcije – rekao je on bečkom dnevniku “Esterajh”.

Dodao je da ta sredstva treba da omoguće da prekršioci zakona budu brzo kažnjavani, a na drugoj strani osobe, koje se nisu okrivile o zakon, ne budu izloženi višegodišnjim optužbama, koje bi imale posledice po njihov privatni i poslovni život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here