EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da ga uvedu i neke druge evropske zemlje. Tim pasošem treba da se omogući normalan život. Uoči današnjeg Samita EU Kurc se stavio na čelo podržavalaca ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

– Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, kroz vakcinaciju ili testove – naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Na drugoj strani, Nemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke s tim u vezi, a to je videla nedavno ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler prilikom posete Parizu kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišao na zatvorena vrata.

Međutim, Kurc vidi šansu na postizanje evropskog dogovora. Ukoliko do toga ne dođe Austrija će, poručuje, samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja. Prema njegovim rečima, to će uraditi brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa onim zemljama koje to žele.

– Do leta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji – podvlači Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here