Tanjug/AP
Turski vojnici (Foto: Arhiva)

Rusija i Damask su dužni da zaštite teritorije koje se nalaze pod kontrolom sirijskih Kurda od turske invazije, rekao je Badran Džakurd, savetnik iz Autonomne administracije severa i istoka Sirije (AANES).

„Rusija i Damask bi trebalo da preuzmu na sebe odgovornost kada je reč o zaštiti našeg regiona od napada Turske, jer će to takođe ugroziti interese Rusije“, rekao je Džakurd.

On je naglasio da su oni uvek verovali u važnost ozbiljnog dijaloga sa Damaskom, kao i da će uvek biti otvoreni za korake koji vode ka ostvarenju tog cilja.

„U tome bi Rusija mogla igrati ulogu i mi verujemo da će to biti od izuzetno velikog značaja“, dodao je Džakurd.

Prema njegovim rečima, oni će dati sve od sebe da zaštite teritoriju i narod od bilo kakvih napada.

„Nadamo se da će Rusija uspeti da odigra svoju ulogu u obnavljanju dijaloga za rešavanje sirijske krize, a mi smo spremni da u te svrhe obnovimo dijalog sa Damaskom“, ocenio je sagovornik.

Takođe je dodao da nedavna odluka američkog predsednika Donalda Trampa ne doprinosi naporima koji su usmereni na postizanje mira i borbu protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da su „dva NATO saveznika postigla sporazum kako bi sačuvali svoje interese zbog svog strateškog saveza, uprkos nesuglasicama među njima“.

„Početak bilo kakvog rata u našem regionu imao bi katastrofalne posledice za sve strane. To neće uticati samo na Kurde, nego i na postojanje drugih zajednica, kao što su Asirci i Jermeni, ali i Arapi“, naglasio je Džakurd.

On je ocenio da će Turska iskoristiti radikalne grupe, kako bi došlo do međuverskog sukoba.

Džakurd je takođe dodao da pretnju predstavljaju i hiljade pripadnika terorističke organizacije ID i njihove porodice.

„Turska invazija će ugroziti integritet Sirije, jer Turska zauzima mnoge oblasti Sirije, kao što su Al-Bab, Afrin, Idlib i Džerabulus“, zaključio je Džakurd.

Ranije je iz Vašingtona saopšteno da Oružane snage SAD neće učestvovati u vojnim operacijama Turske na severu Sirije. U izveštaju Bele kuće, koji je objavljen nakon telefonskog razgovora između predsednika Turske i SAD, takođe se navodi da će Turska biti odgovorna za sve militante ID-a koji su zarobljeni u poslednje dve godine, nakon što su SAD porazile terorističku grupu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan takođe je saopštio da američka vojska napušta sever Sirije, gde Turska planira da sprovede vojnu operaciju protiv kurdskih formacija.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime