EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je pristao na kompromis po pitanju registarskih tablica, nakon što ga je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova mogla nepovratno da se pogorša.

Nemački novinar Mihael Martens najavio je na Tviteru, kako je naveo, opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova koji će biti objavljen u listu “Frankfurter algemajne cajtung”.

Prema rečima Martensa, Kurti je izjavio da ga je Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova “mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša”.

– Američki ambasador je imao više informacija od mene o situaciji na severu – rekao je Kurti, ne ulazeći u detalje.

Kurti je ocenio i da je “neobično iskrena i veoma oštra kritika”, koju mu je uputio specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, nekonstruktivna.

– Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan – rekao je Kurti.

Potrvdio je i da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU u decembru.

Martens dodaje da je sa Kurtijem razgovarao i o ulozi Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao evropskih medijatora, kao i o suštini francusko-nemačkog predloga za rešenje pitanja između Srbije i Kosova.

Po Martensovim rečima, bilo je razgovora i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i o pitanju priznanja Kosova od strane Srbije.

“Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala na vidiku nestala”, bilo je jedno od pitanja u intervjuu, kaže Martens.

On je u najavi intervja sa Kurtijem dodao da je bilo reči i o recipricitetu za manjine, činjenici da EU i SAD zahtevaju formiranje ZSO, kao i o viznoj liberalizaciji, članstva Kosova u Savetu Evrope i drugim temama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here