EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da postoje četiri razloga zbog kojih bi moglo doći do eventualnih sukoba između Beograda i Prištine, a kako je naveo, jedan od njih je taj što „Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova“, prenosi Reporteri.

Kurti je za švajcarski „Republik“ naglasio da se Kosovo ne boji „delovanja Srbije“, ali je na oprezu.
Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim rečima, je i taj što Beograd blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira “paralelne strukture” na severu Kosova.
– Srbija još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Bori se protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine – istakao je Kurti.
Kurti je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.
– Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči sa autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata – rekao je Kurti.

4 COMMENTS

  1. Srbija treba da prestane da se čudi bezobrazluku i beskrupuloznim lažima, jer Kurtija podržavaju oni koji su izokretali činjenice i izmišljali dogadjaje, a pod sloganom \”Milosrdni andjeo\” bombardovali srpski narod kako bi se dokopali rudnog bogatstva Srbije na Kosovu i Metohiji. Takodje, Srbija treba da pređe sa reči na dela – prvo da uhapsi Kurtija kao separatistu, pa nek u Zabeli lupeta gluposti narednih 40 godina. Ako je NATO toliko jak da okupira celu Srbiju – nek proba – mi ne možemo pobeći od svoje sudbine, a ni NATO!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here