EPA-EFE/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Privremene prištinske vlasti u Prištini najavile su da će Srbi na KiM moći da glasaju na referendumu 16. januara putem pošte ili u kancelariji za vezu, a predsednik skupštinskog Odbora Milovan Drecun ističe da je to još jedna u nizu provokacija Aljbina Kurtija koja moža da dovede do serije incidenata.

Drecun kaže da Kurti pokušava na sve načine da predstavi Kosovo kao državu i da natera i Beograd i srpski narod na Kosovu i Metohiji tretiraju tu njegovu tvorevinu kao državu.

Naglašava da kancelarija za vezu nije diplomatsko predstavništvo, pa da se tamo glasa, kao i da poštom glasaju državljani Srbije koji žive u inostranstvu.

– Ali, Kurti uporno pokušava prevarom da prođe. Omogućićemo vam – glasajte, ali ne na biračkim mestima kao ranije. Ako bi mu to sada prošlo, ponovio bi i u aprilu – kaže Drecun i ističe da je taj način glasanja na KiM za Beograd neprihvatljiv.

Kako kaže, Beograd očekuje od OEBS-a i ambasadora zemalja Kvinte da utiču na Kurtija da se ponaša racionalno.

– Moraju da razmišljaju unapred – kada i oni budu raspisali izbore, ti izbori bez učešća srpskog naroda ne bi imali legitimitet. Mora da se razmišlja dugoročnije, ali Kurti stvara presedane koji su za nas neprihvatljivi i kojima želi da stvara incidente – ističe Drecun.

Drecun pita šta bi se desilo ako bi uprkos toj odluci privremenih prištinskih vlasti Beograd organizovao glasanje.

– To je pretpostavljena situacija, ne kažem da će biti i nadam se da će se situacija srediti, ali da li bi u tom slučaju upadali sa specijalnim jedinicama da hapse ljude. Ovo je jedna od kritičnih situacija koje Priština može da iskoristi za nasilje nad srpskim narodom. Kurti se ponaša na način koji je politički iracionalan i nepotreban sem ukoliko želi izazivanje incidenata i destabilizaciju – ukazao je Drecun.

Na pitanje da li se očekuje da se EU oglasi po ovom pitanju, Drecun naglašava da je Beogradu dosta više oglašavanja i da su neophodna konkretna dela.

Poručuje i OEBS-u, EU i celoj međunarodnoj zajednici da mora da natera Prištinu na racionalno ponašanje i da im ukaže na posledice koje bi moglo da ima njihovo sadašnje ponašanje.

– Postoje razne mere koje bi Beograd mogao da uradi povodom referenduma, ali EU treba da utiče na Prištinu da se ponaša na način koji odgovara ovoj situaciji – navodi Drecun.

2 COMMENTS

  1. Kurti murti bakljav
    Gubi se dok ti je citava glava ti znas da ti je jedini put u Albaniju vreme ti je odavno isteklo i zaboravi Kosovo za uvek to je Srce Majke Srbije.

  2. Gospodine Kurti vas nije mogla još 1990 god jaka močna Srbija odrziti u zatvoru tada ko neka sila morali pod naredbom da te puste u slobodu i tako uradili Miloševič, Sešelj, Dačič,Draškovič i ostali tek danas jadna bedna slabič Sebija u svakom pogledu danas tebe greje sunce ti nastavi tako imaš punu podršku svog naroda na Kosovu potom imaš Evropu jer si njihov zet i drzavljanin EU isto vremeno imaš punu podršku USA jer si njihov student oni to cene to je jako bitno jer i onako ostali u ovoj zemaskoj kugli su skroz nebitni šta kazu šta misle jer niko ih ništa i ne pita u suštini kamo sreče kad bi i mi Srbija bili u tvojoj poziciji mi bi rušili sve pred sobom od Skadra pa do granice sa Turskom hehee al nismo nazalost sve manji i manji smo ako ode uskoro Vojvodina pa Sandzak tad kukali nam i prjetci u grobu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here