EPA/Malton Dibra
Aljbin Kurti i Edi Rama

Кosovski premijer Aljbin Кurti čestitao je premijeru Ediju Rami ponovni izbor za premijera Albanije, pozvao ga je da poseti Кosovo kako bi razgovarali o pripremama za zajedničku sednicu dveju vlada i poručio da Kosovo Albaniju ima u srcu, prenosi Reporteri.

Кurti je u pismu Rami naglasio da je ovaj njegov treći mandat ujedno i treća prilika da se sprovedu projekti koje su Albanci u Albaniji i na Kosovu dugo očekivali. Izrazio je punu spremnost kosovske vlade za povećanje ekonomske saradnje, trgovinske razmene i tržišne integracije, uklanjanjem barijera između Albanaca.

Кurti je Rami poželeo uspeh tokom mandata, za koji navodi da dolazi u vreme prepuno izazova, među kojima su i suočavanje sa kovidom-19, oporavak i ekonomski rast i razvoj i konsolidacija demokratskih institucija. To su, naveo je Kurti, samo neki od izazova koji zahtevaju maksimalnu posvećenost Rame.

– Ovo su izazovi u kojima Albanija može da računa na bezrezervnu podršku kosovske vlade – poručio je kosovski premijer.

On je izrazio očekivanje da će u ovom Raminom mandatu Albanija videti sveobuhvatan napredak i poručio da zajedno mogu da rade na unapređenju demokratskih principa, u borbi protiv kriminala i korupcije, utaje poreza, kao i za više pravde i prava i veću jednakost i prosperitet za Albance u celom regionu.

– Кosovo i njegovi građani neizmerno se raduju razvoju i napretku Albanije, koju uvek imaju na umu i u srcu. U Albaniji, Кosovo i Albanci svuda u regionu i svetu vide više od prirodne podrške u promociji i zaštiti svojih prava i sveukupnog razvoja – naveo je Kurti.

Rama prihvatio poziv

Premijer Albanije Edi Rama prihvatio je poziv kosovskog premijera Aljbina Kurtija da poseti Kosovo.

Rama je na Tviteru napisao da će definitvno sa velikim zadovoljstvom po povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija posetiti Kosovo.

– Počnimo odmah sa pripremom zajedničkog sastanka. Želim od sveg srca i uveren sam da ćemo učiniti mnogo dobrog za dobrobit obe naše zemlje – naveo je Rama i stavio emitikon srca između albanske i kosovske zastave.

Prethodno je Кurti čestitao Rami ponovni izbor za premijera Albanije, i pozvao ga da poseti Кosovo radi razgovora o pripremama za zajedničku sednicu dveju vlada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here