EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Na današnjoj godišnjoj sednici Vlade usvojen je nacrt Zakona o državljanstvu Kosova, a kosovski premijer Aljbin Kurti ukazao je da taj pravni okvir ima za cilj povećanje efikasnosti, transparentnosti, bezbednosti i pravičnosti procesa dobijanja kosovskih dokumenata.

Kurti je naveo da se ovim zakonom posebno olakšava sticanje dokumenata za lica sa dozvolom stalnog boravka u izuzetnim okolnostima, uključujući i Albance iz Preševa, Medveđe i Bujanovca koji već dugi niz godina žive na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da zakon “postavlja jasne kriterijume za sticanje, zadržavanje i odustajanje od državljanstva”, kao i da uspostavlja postepen pristup dobijanja dokumenata u skladu sa nacionalnim interesima i bezbednosnim ciljevima Kosova.

– U vreme povećane mobilnosti, ovaj zakon afirmiše pravo na više državljanstava i kao prioritet se bavi dugogodišnjom potrebom da se građanima ‘preševske doline’ olakša kriterijum za dobijanje državljanstva – poručio je on.

3 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here