EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Bivša šefica delegacije Prištine u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri kaže da poruku američkog državnog sekretara Antoni Blinkena upućenoj premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju u kojoj se izražava očekivanje da se Kosovo produktivno i bez odlaganja uključi u dijalog sa Srbijom treba shvatiti ozbiljno, prenosi Reporteri.

Tahiri kaže da Blinkenovu poruku o dijalogu treba shvatiti ozbiljno i ističe da bi Kurti pre odlaska u Brisel trebalo da poseti SAD kako bi preneo stavove Kosova po pitanju dijaloga.

– Strateški odnosi sa Sjedinjenim Državama su srž spoljne politike i naše vizije evroatlantskog Kosova. Nova vlada bi morala da ozbiljno razume poruku Blinkena u vezi sa dijalogom. Kurti bi morao da predstavi stavove Kosova koji su uzajamno priznavanje trenutnih granica i poštovanje kosovskog ustava. To je ključ stabilnosti i mira u regionu i ključ zatvaranja poglavlja o neprijateljstvima sa Srbijom. To sam i ja uradila kada sam 2011. godine preuzela ulogu glavnog pregovarača, prvo sam otišla u Vašington, a zatim u Brisel – rekla je Tahiri.

Tahiri ističe da je neophodno da Kosovo razvija partnerstvo sa strateškim saveznicima.

– Što se tiče pitanja spoljnopolitičkih prioriteta, ozbiljne države smatraju da treba razvijati partnerstvo i koordinaciju sa strateškim saveznicima. Kosovo treba da razvija odnose sa SAD i evropskim partnerima, u vezi sa glavnim pitanjima vezanim za mir, stabilnost i evroatlantskom budućnošću. Ohrabrujem novu vladu da uloži maksimalne napore u razvoj mudre prozapadne diplomatije – rekla je Tahiri.

1 COMMENT

  1. Jeste da se postuju granice Srbije koja se granici sa Albanijom Makedonijom i Crnom Girom rezolucija 1244SBUN I Kumanovski sporazum iz juna 1999 god.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here