Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, da insistira na tome da se sprovede ono što je dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i Briselu ove godine.

– Dakle, puna i precizna primena svakog člana, bez odlaganja i bez uslova. Znamo da je druga strana dala izjave da ne prihvata sadržaj sporazuma, već samo koncept i da njegova primena ima ograničenja. Za nas je to neprihvatljivo i bilo je važno da danas sa izaslanikom Lajčakom potvrdimo da je reč o onom sporazumu sa 11 tačaka od 27. februara iz Brisela i 12 tačaka implementacionog aneksa iz Ohrida – rekao je Kurti, prenosi “Koha”.

Premijer privremenih institucija je naveo da je zainteresovan za saradnju na pisanju predloga za organizovanje srpske zajednice na KiM, u pogledu adekvatnog nivoa samoupravljanja, kako je navedeno u članu 7 sporazuma iz Brisela.

– Ne treba zanemariti član 10. To je naši cilj, uporedo sa onim što treba da se sprovede u potpunosti i što je pre moguće. Verujem da u narednih nedelju dana možemo da imamo sastanak glavnih pregovarača – rekao je Kurti.

On je istakao da je Kosovo na putu potpune normalizacije koja se postiže međusobnim priznanjem.

– U međuvremenu, osnovnim sporazumom koji su primenili, mi imamo de fakto prizanje – poručio je Kurti.

Na pitanje o hrvatskom modelu za nacionalne manjine, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak danas je, tokom posete Prištini, rekao da je za Uniju prihvatljiv svaki model koji je u skladu sa evropskim vrednostima i koji može da funkcioniše na KiM.

– Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na pravilima i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim evropskim modelima – rekao je Lajčak, prenosi “Reporteri”.

On je dodao da treba naći neko rešenje između nacrta srpskog Upravljačkog tima i hrvatskog modela.

5 COMMENTS

  1. Opa bato mic po mic prevaranti su poceli javno da iskazuju zelje nesto spominju krvate i neki njihov model Siptari ce moci dobiti takav model ako bi Srbija proterala Siptare sa kosova kosto su Krvati pobili i protjerali srbe iz Krvacke i sad to Evropa podrzava takav model i za Albance sa Kosova e stvarno ova Evropa ima realnost svka im cast ovim podvalama

  2. U stvari sve sto se trazi od strane Vucica, je u Atisarijem planu,Ovaj cirkus vlasti je trik da dobiju ono sto su vec imali pre ostavke Srba na KS;

  3. На силу нам одвојите комад државе, па се онда појављујете као посредници у преговорима. Има ли краја вашем лицемерју?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here