EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti izabrao pogrešnog posrednika u dijalogu sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

On je naveo da je Kurti za posrednika izabrao predstavnika Brisela Žosepa Borelja, a bolje bi bilo, kaže, da je izabrao SAD.

– Kurtijev pristup je nastavak onoga što su proizvele vlade i prethodni pregovori. Izborom posrednika, Kurti je odabrao kompromis koji će napraviti. Kosovo mora imati dijalog i kompromis. Ne prihvatajući SAD kao posrednika, on je takođe odbacio konačno rešenje sporazuma između Srbije i Kosova – rekao je Molićaj.

Molićaj kaže da se ne slaže sa težnjama predstavnika Evropske unije Žosepa Borelja i Miroslava Lajčaka za rešavanje spora između Beograda i Prištine.

– Težnje Lajčaka i Borelja je rešenje između Beograda i Prištine kroz ustavne promene. To znači poseban status za sever Kosova gde većinu čini srpska manjina, a deo Srba na jugu Kosova će biti organizovan kroz udruživanje opština kao i širenje teritorije – rekao je Molićaj.

On je istakao da je potrebno konačno rešenje, a ne produženje sukoba sa Srbijom i to rešenje ne može doći traženjem priznanja Kosova od strane Srbije, već priznavanjem subjektiviteta Kosova od ove države.

Prema njegovim rečima, takvo rešenje donelo bi saradnju u regionu.

– Prošlo je više od 20 godina otkako je Kosovo oslobođeno od Srbije. Kosovu je potrebno konačno, trajno rešenje koje garantuje s jedne strane konačno otcepljenje od Srbije, a sa druge strane priznavanje subjektivnosti od strane Srbije – rekao je Molićaj.

On je pojasnio da to znači da Kosovo ima pravo da bude organizovano interno i eksterno u smislu regionalne saradnje, bilo da je ujedinjeno sa Albanijom ili ne.

Molićaj je naglasio da način na koji Kurti upravlja dijalogom stvara “zamrznuti” sukob između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Kurti ne donosi ništa novo u ove pregovore, već ide putem koji su sledili njegovi prethodnici.

– Neprihvatljivo je da se produži zamrznuti konflikt između Kosova i Srbije i konsoliduje Srbija na Kosovu kroz ZSO. Ono što je Kurti započeo je na starom putu i ​​vodi ka starom rezultatu – rekao je Molićaj.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime