EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Stručnjak za Zapadni Balkan i viši saradnik Saveta za politike demokratizacije u Berlinu Bodo Veber, izjavio je da ne očekuje da će pitanje članstva Kosova biti na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će se sastati 16. i 17. maja u Strazburu.

Veber je naveo da bi se na taj način sprečilo neuspešno glasanje za Kosovo.

Prema njegovim rečima, to je postalo jasno nakon što su zapadne zemlje postavile uslov da Kosovo preduzme konkretne korake za formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Premijer Kurti je formalno u pravu, ali promašuje političku poentu. Kao što sam rekao, kao što se pokazalo i tokom poslednje neuspele prijave za članstvo, postoji formalni proces prijave i formalni uslovi, a onda je tu širi politički kontekst, odnosno politički dijalog, bez obzira na to da li je fer i smislen ili ne – rekao je Veber.

Dodaje da su zemlje Zapadne Evrope jasno stavile na znanje Kosovu koji je to uslov.

– Uprkos činjenici da su evropske prestonice jasno stavile do znanja svoj politički “uslov” na kraju procesa, ovo nije trebalo da bude iznenađenje. Dva su potencijalna razloga za neuspeh članstva Kosova: ili je vlada bila naivna što nije razumela politički deo “uslovljavanja”, ili su ga razumeli, ali su mislili da mogu da nadmudre evropske igrače i gurnu ih ka podršci. Ne verujem da je premijer Kurti naivan – zaključio je Veber.

1 COMMENT

  1. Ili najzad Evropljani kapiraju da je Kosovo Srbija po rezoluciji SB 1244, pa se od pravila ” fer i smisleno je ono što nama odgovara” prelaze na poštovanje međunarodnog javnog prava !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here