EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović izjavio je za Kosovo onlajn da je kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i svi njegovi prethodnici, postavljen od strane zapadnih sila, pre svega SAD i Nemačke, da bi na Srbiju izvršio dodatni pritisak radi odricanja od principijelnog stava i priznanja nezavisnosti Kosova.

Jovanović ističe da Kurti nema razloga da se ustručava, kao neki od njegovih prethodnika, jer za sobom nema terorističku prošlost, i da je postavljen kao politički bombaš kako bi učinio sve da izbaci Srbiju iz takta, pa čak i kada su u pitanju bezbednosni izazovi.

– Kurti je postavljen samo da bi izvršio dodatni pritisak na Srbiju, da izađe iz svog principijelnog stava i krene ka novoj realnosti – priznanju nezavisnosti Kosova. Pitanje je koliko je taj cilj ostvariv, ali se Albanci stalno koriste kao isturena provokativna linija našeg neprekidnog uznemiravanja i izvođenja iz takta – kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, pritisci na Srbiju od strane Zapada će se pojačavati, jer više nema vremena za čekanje – Zapad hoće da ojača svoj uticaj na Balkanu, smanjujući uticaj Rusije i Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here