EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Bivša poslanica Demokratske partije Kosova Salja Beriša-Šalja ocenila je da će građani na Kosovu uskoro shvatiti obmanu, koju je počinio lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Beriša-Šalja je poručila da će Kurti i njegova stranka zauzeti mesto koje zaslužuju, a da će DPK povratiti poverenje građana.

– Verujem da će se DPK oporaviti, povratiti sebe, naći snagu u sebi i vratiti se građanima. Građani će uskoro razumeti prevaru pobedničke stranke na poslednjim izborima, a zauzeće i mesto koje su ranije zaslužili i ostaće u istoriji – rekla je Beriša-Šalja.

Ona je istakla da smatra da će vrlo teško doći do izbora Vjose Osmani za kosovskog predsednika, dodajući da će ona u Samoopredeljenju više ličiti na figuru koju će koristiti Kurti.

– Problemi su neizbežni za izbor predsednika, jer je ustavom dobro definisano kako se bira predsednik i da je potrebno da bude 2/3 poslanika prisutno u sali, što će biti problem obezbediti. Vjosu češće doživljavam kao tutor stranke u koju je otišla nego što će biti – ocenila je Beriša-Šalja.

Prema njenim rečima, gubitak koji je zabeležila Demokratska partija Kosova je očekivan, jer je ova stranka prošla kroz mnoge izazove, uključujući čak i odsustvo vođa i osnivača stranke.

– Demokratska stranka je zapravo izgubila izbore, vidim to kao neuspeh, jer je manje-više to verovatno bilo takvo očekivanje, nije bilo lako proći izazove kroz koje prolazi, sa svojim liderom koji je danas nepravedno u Hagu. Dodala bih tome i klimu koju su pobednici na izborima stvorili među građanima sa prevarom i svaki dan govoreći da nisu lopovi, da nisu korumpirani, svaki put kad izađu za govornicom kosovske skupštine ponavljaju ’Hašim idi u Hag’. To vam uopšte ne daje nikakvu nadu da shvatite da će oni raditi na izgradnji države Kosovo, jer smatraju da bi sve protivnike trebalo eliminisati – rekla je Beriša-Šalja.

Kada je reč o izbornom procesu 14. februara, Šalja je istakla da je to bio demokratski proces, gde su građani pokazali visok nivo demokratije, ali i političke stranke prihvatanjem izbornog rezultata.

– Ovo je demokratija, izbori su protekli dobro i glatko bez incidenata, a rezultati su primljeni mirno i dostojanstveno. Sada je ovo demokratska kultura, pre svega misleći na stranke koje nisu pobedili, kao što je to DPK – zaključila je Beriša-Šalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here