Tanjug
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti prisustvovao je danas ceremoniji primopredaje ovlašćenja na čelu Savetodavnog tima za vezu Natoa (NALT), gde je istakao da Priština duboko ceni suštinsku ulogu Natoa i svu pomoć Kosovu na jačanju bezbednosti.

Na mesto direktora Savetodavnog tima za vezu i zvanično je stupio brigadni general Kristijan Navrat, koji je nasledio brigadnog generala Ralfa Hamerštajna, koji je predvodio NALT od marta 2023. godine.

Kurti je poručio da će ostati nepokolebljiv saveznik Natoa, uz  zahvalnost generalu Hamerštajnu na dosadašnjem doprinosu u razvoju saradnje.

– Demokratija se gradi sa doprinosima mnogih i zato je uvek zadovoljstvo izdvojiti one koji su tome doprineli. Jedan  takav primer je delo generala Hamerštajna – naveo je Kurti.

On je kazao i da Priština, posebno tokom perioda koji je obeležen značajnim rizicima po evropsku i globalnu bezbednost, duboko ceni suštinsku ulogu Natoa i pomoć Kosovu, na jačanju unutrašnje bezbednosti.

– Tokom poslednjih 12 meseci, naš teritorijalni integritet i mir dovedeni su u pitanje od strane destabilizujućih snaga, koje su počinile teroristička i krivična dela. Naša vizija, disciplina, profesionalizam i integritet, strpljenje, komunikacija i saradnja učinili su nas pobednicima, čuvajući bezbednost koja nikoga ne ostavlja iza sebe i vladavinu prava koja nikoga ne čini privilegovanim – rekao je Kurti.

Naveo je i da je Savetodavni tim odigrao ključnu ulogu u pružanju praktične pomoći i davanjem smernica Kosovskim bezbednosnim snagama.

– Od logistike do nabavke, finansija do razvoja snaga i liderstva i planiranja, podrška koju pruža NALT bila je neophodna. Pod nadzorom generala Hamerštajna, bili smo svedoci značajnog poboljšanja civilnog nadzora nad KSB-om – dodao je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here