Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je “druga strana” odbila.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU na Kosovu, kazao da je „druga strana“ u Ohridu „odbila da potpiše“ aneks implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i osnovni sporazum u Briselu 27. februara, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem informisao ambasadore o toku razgovora u subotu u Ohridu, kao i o rezultatu koji je tamo postignut i dogovoru o tom aneksu.

U tekstu aneksa dogovorenog u Ohridu navodi se da su Kosovo i Srbija u potpunosti posvećene poštovanju svih članova sporazuma i aneksa i da će sve svoje obaveze, koje proizilaze iz njih, sprovesti na odgovarajući način i u dobroj veri.

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog.

Kurti je ocenio da je tim sporazumom otvoren put za dalje podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

„Što se tiče članstva u Savetu Evrope, Kosovo već ima neophodan broj glasova država članica, dok je pravno odeljenje Saveta potvrdilo da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizaciji“, kaže se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here