EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za Rojters ponovio je danas optužbe na račun Srbije za navodno “moguće napade na KiM”, uz tvrdnju da je “Priština spremna da se odbrani”.

– Ne možemo isključiti da agresivna politika Beograda može da se pretvori u napad na Kosovo na ovaj ili na onaj način. Mi smo oprezni, ali se ne plašimo – kazao je Kurti u intervjuu za britansku agenciju, koja podseća na nedavno jačanje tenzija na severu KiM zbog situacije sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

– Ne kažem da će nas napasti ove nedelje ili sledeće, ali bilo bi potpuno neodgovorno… isključiti mogućnost porasta tenzija i novih konflikata – naveo je Kurti.

Kurti pri tom navodi i da je „Priština značajno spremnija da se odbrani“, da „Kosovo je sada država“, da „nije više 1998. već 2022. godina“.

– Spremni smo da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu zakona, ustavnost i da branimo naš napredak – tvrdi još Aljbin Kurti.

Rojters navodi kako je Kurti na pitanje da prokomentariše optužbe opozicione stranake u Prištini da otvorenim izjavama o mogućnosti novih sukoba sa Beogradom plaši investitore zainteresovane za KiM, odbacio te kritike.

On je ponovo optužio Rusiju da ima ulogu u novom širenju tenzija na KiM, navodeći da ruski predsednik Vladimir Putin ima, kako tvrdi, „interes da širi rat“, preneo je Tanjug.

Kurti je nedavno i za italijansku Republiku i Radio slobodna Evropa ponovio iste tvrdnje kako „postoji veliki rizik od novog sukoba sa Srbijom“, kao o tome kako je „uticaj Rusije na Beograd veliki“.

2 COMMENTS

  1. Vodite ga (Kurtija) kod psihijatra, hitno je! Pa normalno, ako samo pipnes Srbe na KiM da ce te Srbija zgaziti kao vasku. A ti (Kurti) si poceo da pripremas teren, zar ne? Cudim se zasto vlasti u Beogradu ne objasne svetu o cemu se radi. Nista se ne podrazumeva. Ovi iz vestern drzava su uskopojasni, i obicno ne koriste mozak, vec podrazumevaju.

  2. hvali se ti sa tvojim suverenitetom i sanjaj ne spavaj vas boli i uvek ce vas boleti je boljka srbija sto vas nikada nece priznati i znate kosovo je srbija neka ameri odu i nestanu sa srpske zemlje pa tad cete vi biti spremni ali sigurno nestacete ko turci sa srpske zemlje to se jednoga dana desilo zlikovcima i okupatorima koji su okupirali tudju zemlju i nestali su sigurno ce doci dan amerima zapadu i nestace i oni sa srpske zemlje vi cete sigurno sa njima uraaaa HaaKaRiii kuRtiiii sebijaksoovosrbija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here