EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za “European Western Balkans” govorio je između ostalog i o incidentima koji su se dogodili poslednjih dana na Kosovu, u kojima su meta Srbi, kao i o budućnosti dijaloga.

Na pitanje da li je “zabrinut da bi nedostatak dijaloga mogao imati bezbednosne posledice u čitavom regionu, kao i da je javnost u Srbiji sada prilično zabrinuta zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili na Kosovu poslednjih dana i postoji li bojazan da bi moglo doći do eskalacije nasilja u slučaju da se dijalog jednostavno zaustavi i da se stvari vrate na vreme pre dijalog”, Kurti je naveo “da će se pobrinuti za sve građane Kosova”.

– Mi smo vlada mira i pobrinućemo se za sve građane Kosova. Na Kosovu ne postoje međuetnički problemi. Zapravo, na Kosovu imate Srbe koji se žale na pritisak Srbije – rekao je Kurti.

Upitan da li vidi veliku razliku u pristupu SAD Kosovu i odnosu Srbije i Kosova posle smene administracije u Vašingtonu, Kurti je rekao da Sjedinjene Države zadržavaju svoj stav o nezavisnosti Kosova nevezano za to ko pobedi na izborima.

– Ipak, postoje neke razlike. Predsednik Bajden želi da ojača transatlantske odnose SAD i Evrope. On je socijaldemokrata, a ima i politiku zasnovanu na vrednostima – dodao je on.

Kurti je komentarisao i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, kao i mogućnost međusobnog priznanja.

– Naravno, više bih voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako Srbija to ne želi, moramo da nastavimo da živimo bez tog priznanja. Ne planiram da prošlu zavisnost Kosova od Srbije zamenim novom zavisnošću od priznanja Srbije naše nezavisne države. Dakle, već 13 godina živimo bez priznanja Srbije. Bilo bi dobro da nas Srbija prizna, ali ja to neću platiti ni teritorijom Kosova, ni funkcionalnošću naše države. Kosovo je priznalo 26 od 30 zemalja NATO i 22 od 27 država članica EU. Rusija i Kina nas ne priznaju, ali SAD, Francuska i Velika Britanija u Savetu bezbednosti priznaju. Moraćemo da nastavimo dalje – zaključio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here