EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Aljbin Kurti ne može da odlučuje o sudbini srpske manjine na kosovskoj teritoriji, izjavio je danas, Enver Hasani, bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, povodom izjave predsednika Pokreta Samoopredeljenje da o formiranju vlade neće razgovarati sa predstavnicima Srpske liste.

Kako je prenela pristinska Koha, Hasani je ukazao da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i predviđa dve mogućnosti.

– Prva mogućnost je kada se srpski ministri predlažu iz sastava poslanika u Skupštini i u ovom slučaju je neophodno konsultovanje sa Srpskom listom kao pobednicom izbora – naveo je Hasani.

A druga je, kaže, kada se predloženi ministri biraju izvan sastava parlamenta i u tom slučaju je potrebna „zvanična odluka Srpske liste“.

– Kao što se vidi, u ustavu ne postoji mogućnost da većina odluči o sudbini manjine. Ovo je osnovni kvalitet kosovske ustavne demokratije koji se naziva “konsocijaciona demokratija“ i definisana je članom 96, stav 5 Ustava – jasan je Hasani.

Ako se, pojašnjava Hasani, kandidati za ministre i njihove zamenike predlažu van parlamenta, onda takva odluka zahteva većinsku podršku parlamenta.

Podseća da se u prošlim vladama dešavalo, na primer, da ministri Srpske liste budu smenjeni, a da se na njihova mesta imenuju drugi van te liste bez formalnog odobrenja tog političkog subjekta.

Prema Hasanu, za smenu ministara nije potrebno formalno odobrenje, jer je, kako kaže, to politički proces koji se meri političkim kriterijumima ravnoteže političkih snaga.

– Ali opet, imenovanje novog ministra iz redova Srba treba da bude iz Srpske liste i ne može da bude predložen bilo ko drugi u ime srpske zajednice, ukoliko ne postoji odobrenje srpske stanke i stranaka koje su na izborima osvojile više od pet odsto srpskih glasova – izričit je Hasani.

Srpska je na vanrednim parlamentarnim izborima na kosovskoj teritoriji osvojila 52.613 glasova, ili 6,64 odsto, a na osnovu 99,25 odsto glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Srpska lista je pobednik među srpskim strankama i to je četvrta politička snaga na, kako se navodi, „nivou kosovske države“.

Podseća se i da je Srpska lista na poslednjim izborima dobila značajno veću podršku u odnosu na rezultat postignut na prethodnim, 2017.

Te godine Srpska lista je imala podršku oko 35.000 glasova, dok je na ovim izborima dobila 52.000 glasova.

2 KOMENTARA

  1. Kurti u nepostovanju „ustava“ ima „ucitelja“ u A. Vucicu i dovoljno je da sledi njega……
    Interesantno da se kosovari pozivaju uvek na neki „ustav“ dok zvanicna Srbija, predstavljena,u liku i NEDELU A.Vucica Ustav Srbije i ne spominje kada se radi o tako vaznim pitanjima kao sto je KiM….

  2. Ljubo,citajuci gornji clanak,u momentu sam dobio inspiraciju za komentar,a kada sam primetio i procitao Vas komentar,ispostavilo se da imamo indenticno misljenje,cak i stil pisanja,tako da samo potpisujem svaku rec u komentaru 🙂

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime