EPA-EFE/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Zoran Milivojević, Miroslav Bjegović i Zoran Anđelković složili su se da ne postoji jedinstvo glavnih aktera Zapadnih sila za rešavanje krize na Kosmetu, što lokalni politički akteri na Kosovu koriste za samovolju.

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, istakao je da se dešavanja na Kosovu mogu obuzdati.

– To se može desiti ukoliko oni koji to mogu da učine i odluče da to urade. Sve što Kurti radi ne radi sam, bez obzira da li ga neko podržava ili propušta da reaguje, prema tome, nečinjenjem može nešto i da se podržava. Kurti ima podršku međunarodnih faktora i ne povlači poteze na svoju ruku – rekao je Milivojević.

Po mišljenju Miroslava Bjegovića, dekana Fakulteta za studije bezbednosti stručnjaka za terorizam i organizovani kriminal, scenario koji se događa na Kosovu je poznat.

– Britanci ovde imaju veliki uticaj, i njihova služba MI6 koja ima popriličan uticaj na destabilizaciju Balkana. Ipak, njihov uticaj je mnogo veći na situaciju u BiH i tu više daju sebi primat, a manje kada je u pitanju Kosovo i Metohij – rekao je on i dodao, da je zbog toga što takozvanu državu Kosovo nisu stvorili Britanci već Amerikanci.

Prema rečima Zorana Anđelkovića, bivšeg predsednika Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju, aktuelna situacija na Kosovu nije nastala zajedničkom akcijom sila Zapada.

– Londonu je ovo čak i iz unutrašnjih i političkih razloga bitno. Njima je cij da pokažu nestabilnost i nemogućnost EU da rešava situiaciju na Starom kontinentu. Oni pred svojim biračima žele da pokažu da EU nije spremna da reši krize na Zapadnom Balkanu kako bi svojim građanima pokazali da je Bregzit koristan za građane Velike Britanije – naveo je on.

Anđelković ukazuje na to da misli da je trenutna situacija više pitanje sukoba Brisela sa Londonom nego izostanka saradnje Brisela i Vašingtona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here