Tanjug/AP
Aljbin Kurti

„Fašistička milicija, nasilni ekstremisti“ tako je Aljbin Kurti u kosovskom parlamentu nazvao one koje smatra odgovornim za najnovije incidente i krizu na Severu Kosova.

To je učinio za skupštinskom govornicom gde je pre dve nedelje ujedno iščitao imena onih za koje tvrdi da su organizatori nereda, prenosi Kossev.info.

Dok su međunarodni zvaničnici upirali prstom ka Kurtiju, on je, sa druge strane, za sve okrivio „kriminalne strukture koje podržava Beograd“.

Tog drugog juna otišao je i korak dalje iščitavši imena i prezimena više desetina osoba za koje tvrdi da su organizatori nereda na Severu Kosova.

Tada je, između ostalog, kazao da glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici „nelegalne formacije, takozvane ‘civilne zaštite’ i bivši pripadnici Kosovske policije“.

Čak dve nedelje kasnije usledilo je Kurtijevo objašnjenje zašto je pročitao imena ovih osoba.

Takođe za skupštinskom govornicom Kurti je svoj potez pravdao time da nema ništa protiv srpske zajednice, već protiv pojedinica čija je imena iščitao, a koji su, kako je ponovio „odgovorni za nasilje, za eskalaciju i za kontinuirane napore za destabilizaciju Kosova“.

– Jedan od razloga zašto sam ja pomenuo njihova imena u ovoj Republičkoj Skupštini, njih 33, 2. juna, bilo je 5 uhapšenih, a 28 u bekstvu, danas kada govorimo 6 je uhapšeno a 27 u bekstvu, upravo je da se kaže da nemamo ništa protiv srpske zajednice, već sa tim imenima, koja su odgovorna za nasilje, za eskalaciju i za konstantna nastojanja za destabilizacijom – poručio je, bez iznošenja drugih detalja o uhapšenim osobama.

Istog dana kada je Kurti izeno ova imena, usledilo je više demantija, pojedinih uz tvrdnje da za vreme sukoba i incidenata na Severu Kosova krajem maja meseca nisu ni bili na Kosovu.

Čelnici Srpske liste su ujedno u društvu žene Lj.A. koja se takođe našla na Kurtijevom spisku demantovali ove optužbe.

Komentarišući ovaj potez kosovskog premijera, urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević, kazala je nedavno da je Kurti „preuzeo ulogu sudije koji čita presudu na javnom suđenju“.

– Presudio je u domu narodne skupštine, pričajući stalno o narodu kao suverenu. I sada, dok hendluje novom krizom on sve vreme ističe da je narod njegov suveren – poručila je Lazarević u emisiji „Dogovor“ na RTV Kim, navodeći da je kosovski premijer zloupotrebio sam narod i instituciju kao da je „završeno suđenje veka“.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja, podcrtao je nedavno da je velika greška to što je operativni rad institucija zloupotrebljen na političkom nivou, navodeći da iznošenje imena zapravo otežava posao policiji da ih uhapsi.

Kazao je i da bi Specijalno tužilaštvo moralo da sasluša Kurtija zbog „curenja operativnih i poverljivih informacija“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here