Tanjug
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je predlog za sprovođenje Osnovnog sporazuma koji je predstavio tokom sastanka na visokom nivou u Briselu, u kojem se, između ostalog, navodi da sporazum služi za formalno odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija na teritoriju i granice Kosova i da strane pristaju na demarkaciju granice u periodu od dve godine, ističući da je to bio jedini predlog na stolu.

“Ovo je plan redosleda za sprovođenje Osnovnog sporazuma koji sam predložio danas u Briselu. Bio je to jedini predlog na stolu”, napisao je Kurti na društvenoj mreži “X”.

U predlogu koji je objavio navodi se da je prvo potrebno odobrenje Deklaracije o nestalim licima što su, kako se primećuje, ispunile obe strane.

Zatim, potreban je Ugovor o predstavljanju nacrta Statuta od strane Upravljačkog tima što je Kosovo završilo, kao i da Upravljački tim predstavlja nacrte Statuta Dijaloga na visokom nivou uz podršku EU.

U planu je navedeno da visoki predstavnik EU dostavlja Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije i Aneks za implementaciju generalnomm sekretaru UN, obaveštava Savet bezbednosti i Generalnu skupštinu UN da su se obe strane složile sa principima utvrđenim Poveljom Ujedinjenih nacija, da poštuju teritorijalni integritet i tretiraju jedna drugu kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice, što prevazilazi potrebu za korišćenjem zvezdice i zastupanjem od strane UNMIK na regionalnim forumima.

“Obe strane se ponašaju, ophode i javno izjavljuju da međunarodne odnose međusobno vode na osnovu principa sadržanih u Povelji UN i tretiraju drugu stranu kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice. Priznavanje odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola. Interni pravni postupak za sprovođenje priznavanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate, izdate u okviru priznate nadležnosti”, dodaje se dalje.

Nakon toga, potrebno je pokretanje pregovaračkog procesa o Statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba.

Kako se navodi, strane će se uzdržati od bilo kakve pretnje ili upotrebe sile ili uključivanja upotrebe sile jedna protiv druge u bilo koju drugu radnju, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Takođe, strane se pridržavaju principa nemešanja u unutrašnje stvar i priznaju međusobnu nadležnost na dotičnim teritorijama.

“Sporazum služi za formalo odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija na teritoriju i granice Kosova i strane pristaju na demarkaciju granice u periodu od dve godine”, navodi se.

U zvaničnoj komunikaciji sa svim međunarodnim organizacijama, dodaje se, Srbija prestaje sa svim primedbama na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što onemogućava glasanje protiv, kao i lobiranje javno, direktno, indirektno ili poverljivo, uključujući i preko trećih strana u tom smislu.

Visoki predstavnik EU Borelj potpisuje pismo dokaza kojim se potvrđuje da Kosovo i Srbija nemaju prigovor na njihove procese pristupanja EU, navodi se u prilogu i dodaje da će zemlje članice EU uzeti u obzir takve pravno obavezujuće dokumente.

Predlogom se predviđa i, kako se navodi, završetak pregovora o Statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba.

“Kosovo i Srbija sprovode normalnu, dobrosusedsku saradnju i angažuju se u redovnoj komunikaciji između vlada kako bi ostvarili prijateljske bilateralne odnose. Obe strane usvajaju odgovarajuće međudržavno ponašanje i rečnik javnih zvaničnika treba da odražava slovo i duh Osnovnog sporazuma, uključujući promenu kojom se počinje govoriti Kosovo i Srbija i prestaje da se pominje Priština i Beograd ili bilo koja druga imenovanja”, navodi se.

Primećuje se u predlogu da su stvoreni praktični preduslovi za razmenu stalnih misija i uspostavljene misije, kao i da je potrebno formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružanje snažnog nivoa zaštite srpskom verskom i kulturnom nasleđu, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

4 COMMENTS

  1. Можеш у своју отаџбину албанији
    Да идеш

    Р1244УН =КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА🇷🇸☦️🇷🇸

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  2. I sada samo čekamo.kada će EU da pozove OBE strane da se pridržavaju povelje UN s tim da Srbi malo više ćute i trpe mladu “demokratiju” by Kur(c)ti. More….. Ako za išta krivim Slobu to je jer je potpisao Kumanovski sporazum baš kad smo saterali žgadiju u par ćoškova jos 15ak dana i ne bi ih bilo ni u tragovima!

  3. Sve će to tako biti,izdajnika vlast gleda kako će litijum da kopa,da damo resurse onima što oce da nas satru vekovima.Sve će to BOG okrenuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here