EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će vlada u Prištini odložiti primenu odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa centralnom Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati potpuna sloboda kretanja.

Kurti je na Tviteru napisao da se Priština, u saradnji sa, kako je naveo, “međunarodnim saveznicima”, obavezuje da će odložiti primenu odluka o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i vraćena potpuna sloboda kretanja.

Prethodno je ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla, nešto posle ponoći na Fejsbuku objavio da je počela podela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

– U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022 – napisao je Svečla.

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima – u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

1 COMMENT

  1. Znaci Kvinta je dala Srbiji fore jos samo 30 dana da uvedu sankcije Rusiji? Ako to uradimo, proterace srbe sa AP KiM malo kasnije, ako ne uvedemo, terace nas do nove godine i krace.
    PA TI SRBIJO NEMOJ DA SE BRANIS!!!
    Ja sam za SLOBODU I CAST TU, A VI?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here