EPA/GEORGI LICOVSKI

Kandidat za premijera Kosova lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je na parlamentarnim izborima 6. oktobra osvojio najviše glasova, osudio je u intervjuu za britanski list Gardijan odluku EU da zaustavi dalje širenje na Balkan.

Kurti je ocenio da takav razvoj situacije šteti šansama Кosova da postigne sporazum sa Srbijom, “koja odbija da ga prizna kao nezavisnog od kraja rata 1998/99”, a sada će Beograd imati manje podsticaja da deluje bez realne perspektive za članstvo u EU.

On je rekao da Srbija ukoliko želi da započne dijalog, trebalo bi da zaustavi klevete u vezi sa “našim pravom na državnost”. Srbija bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umesto da na Кosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom. Srbiji je potrebna određena introspekcija.

Kurti je kazao da će saradnju sa Srbima otpočeti pre svega razgovorima sa običnim ljudima, o pitanjima poljoprivrede.

On je u vezi sa francuskim blokiranjem Severne Makedonije i Albanije u započinjanju pristupnih pregovora, rekao da bi to moglo da ima posledice i po Kosovo.

On je naglasio da je “EU formirana kao odgovor na fašizam”, ali sada se plaši pred njim, prenosi RTK.

– EU je tako važan istorijski projekat da nijedan čovek ne može biti njen autor, režirajući ga ili vodeći po svojoj volji. Videli smo da se situacija na Balkanu pogoršala kada je Junker najavio da neće biti novih proširenja EU. Da, EU je važna za Balkan, ali je i Balkan veoma važan za EU. Berlin i Pariz bi to morali da znaju – kazao je Kurti.

Kurti je u intervjuu za taj britanski list rekao da su “zapadni lideri zaboravili pouke dva svetska rata i umesto toga počeli da se povlače pred fašizmom i populizmom”.

Gardijan dalje u tekstu navodi i da će Кurti biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Srbijom.

SAD su upravo postavile novog specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije.

1 COMMENT

  1. Mani Kurtija.Nego Mode,opet si modifikovao portal sad i prednja strana može da se proširi na još vesti,ali i članak može da se vrati nazad.Poz!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here