EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je danas da je bitno zaštiti Srbe koji žive u 24 opštine na KiM i ocenio da izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu.

Bratu je to rekao u razgovoru sa šeficom delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Vesnom Marković i članom delegacije Žarkom Obradovićem, sa kojima se sastao u Skupštini Srbije.

Bratu, Marković i Obradović razgovarali su i o aktivnostima srpske delegacije u PS OBES-a, kao i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje, saopštila je pres služba Narodne skupštine.

Tema razgovora bila su i dešavanja na KiM, kršenje ljudskih prava povratnika kao i posvećenost Beograda nastavku dijaloga Beograda i Prišitne.

Marković je dodala da je parlamentarna delegacija u PS OEBS-a veoma aktivna, posebno po pitanju praćenja izbora, navodeći učešće u posmatračkim misijama OEBS prilikom izbora u Bugarskoj, Albaniji i Moldaviji.

Marković je podsetila i da su prošle nedelje učestvovali na godišnjem zasedanju PS OEBS u Beču. Izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da upozna parlamentarce sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde se krše ljudska prava Srba povratnika.

Navela je da je bitno da parlamentarci budu upoznati sa dešavanjima u srcu Evrope i kako se krši pravo na slobodno kretanje srpskih građana.

Pohvalila je brzu reakciju Kancelarije OEBS u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da Srbima omoguće slobodno kretanje, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.

Marković je navela i da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i da je naš cilj postizanje mira i stabilnosti u regionu.

Obradović je rekao da je bezbednost za srpske građane na KiM jako teška, da dijalog i saradnja sa Prištinom, gotovo ne postoje zato što Priština ne želi da razgovara niti da rešava probleme, niti da obezbedi da svi građani na KiM mogu mirno i bezbedno da žive.

Obradović je ukazao da je prema podacima Evropske komisije, 2000. godine 250.000 ljudi proterano sa KiM, a da se samo dva odsto vratilo i da se vrše konstanti pritisci na Srbe da se isele.

Srbija, kako je konstatovao u Prištini nema stranu za dijalog, ukazujući da Kurti javno govori da neće poštovati na Briselski ni Vašingtonski sporazum, međunarodna zajednica na takvo ponašanje Prištine bi trebala da reaguje.

Bratu je rekao da je Misija OEBS u Srbiji prirodni partner Narodnoj skupštini, a posebno delegaciji u PS OEBS i da je tu da pruži podršku, u okviru mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne skupštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here