Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da su barikade koje su postavljene na putevima na severu u nedelju 31. jula, bile postavljene tako da se moglo pucati na vozila i lica koja prolaze tim područjem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti je poručio da su na sastancima u Beogradu i Raški planirane tenzije na Kosovu.

On je izjavio da ne može da kaže da Kosovo ima kontrolu na severu, kao i u drugim delovima, ali, da u poslednje 23 godine nikada nije vođena borba protiv kriminala i korupcije kao što se to čini u njegovom mandatu.

Kurti je stavio do znanja da postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije jer, prema njegovim rečima, Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo.

Da li ima konkretnih dokaza o ruskim agentima ili osobama koje su infiltrirane na severu Kosova?

– Sigurno da postoje sumnje, ali naši obaveštajni i bezbednosni organi sakupljaju podatke i potom deluju tako što proteruju one o kojima postoji osnovana sumnja, da ne kažem i ubeđenje jer to pripada pravosudnim organima, da se radi o ljudima koji su došli da se bore protiv naše republike, demokratije i bezbednosti.

I prošlog vikenda Kosovo je prošlo kroz napetu situaciju. Šta je bila pozadina vaše odluke o odlaganju sprovođenja odluke o tablicama i ulaznih dokumenata za državljane Srbije?

– Pozadina napetosti 31. jula bile su scene u Raškoj i Beogradu gde su se održali pripremni sastanci o 11+2 barikade koje su se digle na severu Kosova. Imali smo 11 barikada u različitim selima i dve dodatne barikade na mostovima jezera Gazivode. Ovo se kuvalo u Beogradu gde se više od mesec dana vodila kampanja kako će se 1. avgusta na Kosovu početi takozvana “oluja”, slična onoj u Hrvatskoj, i da će uslediti pakao na Kosovu.

Ipak, pre početka sprovođenja vladinih odluka, bili ste veoma odlučni za to. Da li se nešto specifično desilo, posebno tokom razgovora sa međunarodnim faktorom, američkim ambasadorom, što vas je nateralo na odlaganje odluke?

– ​I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Borelj i američki ambasador na Kosovu Hovenijer, zatražili su od nas da na 30 dana odložimo sprovođenje odluka, s tim što su još jednom potvrdili da je odluka pravedna.

Sada je već potvrđen vaš susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu. Koji je dnevni red ovog sastanka?

– Nemamo zvanično saopštenje o dnevnom redu. Ali ono što smo razmenili tokom komunikacije sa Žosepom Boreljom, koji je i potpredsednik Evropske komisije, jeste da treba da težimo dijalogu za sporazum, ne dijalogu za dijalog, već dijalogu za sporazum, da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući. I pored toga, sporazum koji normalizaciju čini potpunom, sa uzajamnim priznanjem u središtu.

2 COMMENTS

  1. ovaj kriminalc sa prokletije laze lazov bilo po vas a i sa vase grbace proterate nato zlikovce i kazete evo spremni smo ali necete jer sa tudjim ledjima se hvalite ovaj bandita zna pravi se lud da su turci gradili i gradili 500 godina u srpskoj zemlji kosovu a vama neka je 3 puta vise nakon toga vi sa vasim zlikovcima cete nestati sa srpske zemlje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here