Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je u obraćanju u parlamentu da je “jasna agresija” slučaj hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti, koje Priština vidi kao “otmicu”, tvrdeći da se desilo na teritoriji Kosova, i da očekuje reakciju Kfora i NATO.

On je istakao da još čeka odgovor i preuzimanje efektivne odgovornosti, te poručio da mora da se poštuje teritorijalni integritet Kosova.

– Još uvek čekamo da Kfor preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati otete policajce i kazni ovo flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i tačke 4 Kumanovskog sporazuma. Juče je tačka 4. sporazuma od 9. juna 1999. prekršena. Dakle, Kfor nije trebalo da ćuti. Ako ovo ćutanje pretoči u normu, onda neka nam to otvoreno kaže – rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo u sredu na severu je osveta i agresija Srbije.

– Ono što smo juče videli je osveta na jednoj strani i agresija na drugoj. Osveta kao instrument protiv delovanja pravne države nije samo varvarski mentalitet, već pokazatelj orijentacije srpskog rukovodstva ka severoistoku, despotima severoistoka, a ne prema EU i SAD. Osvetu u najnehumanijem i najkukavičnijem obliku treba otvoreno osuditi i suprotstaviti silom zakona. Vlada će učiniti sve da policajce oslobodi otmice – dodao je on.

On je pohvalio kosovsku policiju za “snažnu uzdržanost” od početka tenzija na severu, dodajući da kosovske vlasti “kontinuirano reaguju sa maksimalnim oprezom”.

– Policija ne lovi veštice, već podleže najvišim standardima dokazivanja i činjeničnog svedočenja. I ja sam, kao i vi saznao za hapšenje eksponenta jednog od šefova “Civilne odbrane”. Ali, panika je tolika, od kriminalnih struktura i grupa, da još uvek nismo svesni veličine i značaja za organizovani kriminal ovog uhapšenog lica, koji je u pritvoru – rekao je Kurti govoreći o uhapšenom Milunu Milenkoviću, ne navodeći konkretna dela koja mu se stavljaju na teret.

Preneo je da je imao razgovor sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom, kao i sa ambasadorima i zamenicima ambasadora drugih zemalja, kojima je objasnio situaciju i da je prošlo 30 sati od ovoj slučaja, a da nema saopštenja Kfora, koji je bio na terenu.

– Izrazio sam svoj protest u vezi ćutanja i zahtevam preuzimanje odgovornosti. Na licu mesta su pronađeni tragovi cipela u pravcu Srbije, lisice i vozila bez tablica. Ne samo da je izvršeno kidnapovanje, već nisu ni želeli da sakriju tragove. Sprovedena je arogantna agresija – rekao je Kurti.

6 COMMENTS

  1. Pa veli ti si agresor i mucitelj Srba na okupiranoj srpskoj svetoj zemlji i svi teroristi na celu sa tobom ovako sa lisicama na rukama Ljubice te srpsku zemlju

  2. Sve je to tacno samo jedna cinjenica i konstanta kako ce SRBIJA da izvrsi agresiju na sopstvenu teritoriju nerazumem. KOSOVO I METOHIJA je sveta SRPSKA ZEMLJA ZA VJEK I VJEKOVA bila i bice….

  3. Dosta je bilo. Srbi na gotovs! Nema vise povratka na stao. Pregovori, ultimatumi, prazne price – Vratiti srpsku kolevku u Srbiju. I to je to. Vucicu – sad imas istorijsku ulogu. Ako pokleknes – bit ces novi Vuk Brankovic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here