EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je zapadne zemlje da ne vrše pritisak da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za Asošiejted pres istakao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

– Zapadne sile treba da uče iz primera Republike Srpske koju vode Srbi – rekao je Kurti pribojavajući se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, prenosi AP.

On je dodao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao “oružje protiv nezavisnosti Kosova”.

Kurti smatra da je to recept za nove sukobe, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja udruživanja opština na etničkoj osnovi.

– Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput Kosova, koje su demokratske. Problemi između Beograda i Prištine mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu, jer svaka vrsta pogrešnog rešenja na Balkanu može i bice iskorišćena negde drugde. Uzajamno priznanje je središnji deo svakog pregovaračkog procesa – kaže Kurti.

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se “suočila sa prošlošcu” i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji.

Kosovski premijer tvrdi da će, “ako se Beograd oslobodi ideje da Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona biti mnogo demokratskija, evropskija”.

6 COMMENTS

  1. Teritorijalni integritet Srbije definisan je i priznanjem u UN i rezolucijom 1244. Kurti je obični saradnik NATO okupatora, koji im se otrgao od kontrole i počeo da puca na decu sa badnjakom, hapsi, premlaćuje Srbe po receptu balističke”demokratije” iz 1941-1944. Neispunjavanje potpisanog je još jedan dokaz da je lažna država Kosovo stvarno lažna ! Bolje da mu to objasne njegovi tutori nego da mu objašnjava srpska vojska i policija.

    • UNO rezolucuja 1244 je bila protiv Jugoslavije a takva drzava ne postoji tako da ne postoji i rezolucije 1244

      • Правни наследник СРЈ је Србија – жао ми што Албански политичари лажу свој народ на Косову и Метохији о некаквној наводној држави која не постоји…

  2. R1244UN
    Kaže KiM je teriritorija 🇷🇸Srbije🇷🇸
    🇷🇸☦️🇷🇸

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

    СЛАВА БОГУ☦️НА ВИСИНИ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here