Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti oglasio se povodom 11 godina od Briselskog sporazuma, naglasivši da se prvih šest članova tog dokumenta odnosilo na Zajednicu srpskih opština.

On je rekao da se danas navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Tačija u Briselu da KBS neće preći reku Ibar bez dozvole Kfora, a da na ovu godišnjicu, Vojska Srbije na Pešteru pokrenuće vežbe sa borbenim dronovima kamikaza.

“Danas se navršava 11 godina od Sporazuma od 19. aprila 2013. između Kosova i Srbije, koji su potpisali tadašnji premijeri Tači i Dačić. Sporazum ima 15 članova od kojih prvih šest članova govori o ‘Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu0. Drugi naredni članovi se bave integracijom srpske zajednice u institucije Kosova, pitanjem energije i pomirenja kako ne bi ometali jedni druge na putu ka EU integracijama”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Dodaje da je implementaciju članova o Zajednici pratio još jedan sporazum o opštim principima, ključnim elementima koji su dve godine kasnije, 25. avgusta 2015. godine, postigli tadašnji premijeri Mustafa i Vučić.

“Potonji je u decembru te godine završio u Ustavnom sudu. Nužno, pošto je sporazum iz 2015. proizašao iz sporazuma iz 2013. godine, sud se bavio i jednim i drugim. Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da su ovlašćenja koja su ‘Udruženju’ predviđena u oba sporazuma, narušila ustavna načela, multietnički karakter države i ozbiljno narušila pravni poredak”, istakao je kosovski premijer.

Kako ističe, posle ove odluke suda, gde je ZSO po delokrugu i ovlašćenjima ranije kršio Ustav, sporazum je prekršila Srbija u ostalim članovima.

“Srbija nikada nije poštovala član 14 sporazuma o neometanju puta Kosova ka EU, a kršila je i sve ostale članove za integraciju Srba u institucije kolektivnim bojkotom i po nalogu Beograda. Pre 11 godina postignut je sporazum kojim je, s jedne strane, prekršen Ustav Kosova, a sa druge strane ga je kršila Srbija”, napisao je Kurti.

“Danas se navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Tačija u Briselu tadašnjem generalnom sekretaru NATO Rasmusenu da KBS neće preći reku Ibar bez dozvole Kfora. Na ovu 11. godišnjicu, Vojska Srbije na Pešteru u Sandžaku (30 kilometara od granice Kosova i tri kilometra od granice Crne Gore) pokrenuće vežbe sa borbenim dronovima kamikaza! Naša vlada ima mnogo više nasleđenih problema za napredak Kosova nego izazova vremena. I pored svih njih, uspevamo”, zaključio je Kurti.

7 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Imaju oni dozvolu, i to permanentnu, samo je to njihov interni dogovor, samo moraju da se prave ludi i jedni i drugi!

  3. Umisljeni kurti ko zelenski nisi obavesten kraj ti polako dolazi i tebi i kvoru amerikanski peraziti ima da begaju kao iz avganistana mora da plate za nasu decu koju su pobili mucki ai ti neces bas dobro da peodjes ima da trcis za amerima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here