EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

“Odnosi Kosova i Crne Gore veoma su dobri, ali je sporazumom o razgraničenju Prištini učinjena velika šteta”, rekao je u intervjuu za “Pobjedu” Aljbin Kurti, predsednik Samoopredjeljenja.

Kurti, koji će verovatno biti novi premijer Kosova, za to ne krivi Crnu Goru već bivše prištinske vlasti, prenosi RTCG.

On je naveo da će o svemu razgovarati sa crnogorskim vlastima.

– Cenimo stav Crne Gore o nezavisnosti Kosova, baš kao i podršku za našu integraciju u međunarodne institucije. Nismo zaboravili ni da je Crna Gora prihvatila albanske izbeglice za vreme rata devedesetih. Iskreno verujem u nadogradnju naših dobrih bilateralnih odnosa – rekao je Kurti.

Govoreći o razgraničenju, Kurti navodi da je prethodna kosovska vlast, umesto demarkacije granice sa Crnom Gorom, postavila novu granicu sa kojom je Kosovo izgubilo 8.200 hektara zemlje.

– Grešku je napravila naša komisija, koja umesto da se oslonila na geografske mape i granice obe federalne jedinice iz ustava Jugoslavije 1974, uzela je u obzir samo katastarske knjige, pri čemu je teret dokazivanja pao isključivo na našu stranu. Time je Kosovu učinjena velika šteta – naveo je Kurti.

On je rekao i da čim preuzme dužnost novog premijera, želi da se sastane sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, sa vlastima u Podgorici i vidi šta se može uraditi.

– Razmotrićemo mogućnosti i potruditi se da u ovom dogovoru ne bude gubitnika. Verujem da ću naići na razumevanje druge strane. Uostalom, imamo sporazum između predsednika Tačija i Filipa Vujanovića od 16. februara 2018. o korekciji demarkacije, koji nam u tome može pomoći – zaključio je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here