EPA/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da je razmena teritorija mrtva kao projekat, ali da je kao ideja živa u zvaničnom Beogradu.

Kurti je u intervjuu za Al Džaziru, a govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasio da nikada ne bi prihvatio razmenu teritorija, prenosi prištinski Kljan Kosova.

– Razmena teritorija nije rešenje. Ona bi pogoršala stvari. Ja želim demokratsko i mirno rešenje, a razmena teritorija je put koji nas vodi u sukobe 90-ih i to ne bi ostao sukob samo između Kosova i Srbije, već bi se proširio i na Zapadni Balkan – rekao je Kurti.

On je dodao da mu se ne sviđa način vođenja politike kada predsednici ili premijeri “misle da su srednjovekovni monarsi i teritoriju države smatraju privatnim vlasništvom”.

– Projekat teritorijalne razmene konačno je propao, ali ideja nije mrtva i veoma je živa u Beogradu, jer susedne zemlje poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije koje nisu integrisane u EU, Beograd smatra privremenim državama i, imitirajući Rusiju i želi da ojača svoje faktore u susednim zemljama kao satelitskim prefekturama kako bi susedi postali nefunkcionalni, ali je malo verovatno da će se to dogoditi sa Kosovom – rekao je Kurti.

On tvrdi i da će “Kosovo ojačati kao država sa funkcionalnim institucijama, izaći iz ekonomske krize i kretati se ka Zapadu” i naglašava da Kosovo teži ulasku u NATO i EU.

Kurti je rekao da će se integracija kosovskih Srba dogoditi kroz ekonomiju, a Beograd, kaže, predstavlja prepreku tome pošto ih “koristi za svoje hegemonističke ciljeve”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here