EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Politički analitičar Miljaim Zeka izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti “identična kopija mozga Envera Hodže” i uopšte ga nije briga šta misli međunarodna zajednica, prenosi Ekonomija onlajn.

– Tretira je kao da je Kosovo velika ekonomska i politička sila, a proizvodimo samo papriku, paradajz i nekoliko krastavaca. Kurtijevo ponašanje sa međunarodnim predstavnicima je zarad domaćih glasova – izjavio je Zeka.

Dodao je da Kurtija poznaje još dok je bio student i podsetio da je tokom političke karijere u opoziciji otvoreno istupao protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, da se rugao i organizovao proteste protiv Ahtisarijevog paketa, da se čak rugao zastavi Kosova nazivajući je krpom.

– Čitava njegova politička karijera protivi se svemu što miriše na državu Kosovo. On se i dalje ponaša kao lider opozicije, a ne kao premijer zemlje. Sanja da bude vođa svih Albanaca na Balkanu, baš kao što je Enver Hodža sanjao da bude vođa Svetske komunističke internacionale – rekao je Zeka.

Komentarišući neslaganje Kurtija i albanskog premijera Edija Rame oko inicijative „Otvoreni Balkan“ Zeka je rekao da to Srbija koristi na „fenomenalan način“.

– Čak i tokom rata na Kosovu, Srbija i Rusija su uložile velika sredstva u albanske medije da napadnu OVK. Mediji u Albaniji izveštavali su o tom ratu, kao i o ratu u Avganistanu. Sada mediji na Kosovu govore sa patološkom mržnjom prema Ediju Rami. Kurti se pridružio ovom horu medijskog neprijateljstva, kako bi stvorio neprijateljski duh prema Albaniji – rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima predsednica Vjosa Osmani „razume međunarodnu zajednicu i signale koje šalje rukovodstvu Kosova, na mnogo bolji način od kosovskog premijera i njegovih ministara, koji 24 sata mozgaju kako bi pronašli izgovore”.

Istakao je da je Kurti maestralan u pronalaženju izgovora, dajući primer reciprociteta.

– Kurti je rekao da će reciprocitet sa Srbijom biti uspostavljen kada dođe novi direktor carine. Shvativši Kurtijevu logiku, Vučić ga je isprovocirao današnjom izjavom da se navodno Srbija ’veoma plaši’ uspostavljanja reciprociteta – rekao je Zeka.

Ocenio je da će Kosovo biti dodatno izolovano, ako se reciprocitet uspostavi bez savetovanja sa međunarodnom zajednicom i podsetio da je Vlada svrgnula premijera Ramuša Haradinaja zbog uspostavljanja reciprociteta, te da će se i Kurtiju desiti ista stvar.

– Kosovo je u roku od dva meseca otkupilo oko 500 miliona evra robe od Srbije. Dakle, sve što Kurti kaže je demagogija. Nažalost, promena vlasti na Kosovu dovela nas je do Vlade u kojoj vlada anarhija. Kurti nema projekte za rešavanje vitalnih problema Kosova – zaključio je Zeka.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime