Tanjug
Kosovska policija

Hapšenje dva Srbina sa Kosova i Metohije za navodne ratne zločine u razmaku manjem od 24 sata, bombaški napad u noćnim satima u dvorištu kuće poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića u Ranilugu, zabrana ulaska lekova i robe iz centralne Srbije, potezi su Prištine koji unose nevericu i strah kod Srba sa Kosmeta.

Odlični poznavaoci prilika na KiM ukazuju da je reč o nastavku terora koji premijer Aljbin Kurti kontinuirano sprovodi nad Srbima na Kosmetu.

Stvaranje besperspektivnosti

Poslednja dešavanja na KiM, prema rečima predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna, pokazuju da se vrši kontinuirani pritisak na Srbe kako bi im se stavilo do znanja da nisu poželjni.

– Dešavaju se stvari i sprovode mere kojima se otežava život srpskog naroda na KiM i stvara situacija, besperspektivna za Srbe. Za to vreme Aljbin Kurti plasira priču o navodnoj deeskalaciji, spominje nekakvu građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, a sve je to fingiranje tog smirivanja. Pod maskom deeskalacije koja ne može da se okarakteriše kao situacija koja će voditi smirivanju krize na severu KiM, Kurti preduzima jednostrane akcije koje su nastavak užasnog terorisanja i pritiska na srpski narod – naglasio je Drecun.

Hapšenja Srba se, kaže Drecun, sprovode po raznim osnovama i ne dozvoljava se ulazak kamiona sa srpskom robom na KiM, što onemogućava redovno snabdevanje srpskog naroda hranom i lekovima. On je ukazao i da preti zabrana rada za 48 srpskih firmi, jer imaju odrednice Srbija ili KiM u svojim nazivima.

Nedopustiv čin

Priština i Aljbin Kurti pokušavaju da slome srpsku zajednicu na severu KiM, smatra Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost.

– Kurti nije slučajno izabrao srpsku zajednicu na severu, koja je čvrsto oslonjena na Srbiju i Beograd, sposobna da pruži otpor, kompaktna, a ujedno je i oslonac ostatka Srba na KiM – rekao je Graovac za “Vesti”, ističući da je sever KiM na udaru, a da je Kurti za to dobio prećutnu podršku međunarodne zajednice, pre svega Zapada.

Bombaški napad je osudila Kancelarija za KiM, a direktor Kancelarije Petar Petković je poručio da je to nedopustiv i zabrinjavajući čin. Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u njegovom rasvetljavanju.

– U bombaškom napadu, do kojeg je došlo nakon serije pritisaka i provokacija nad srpskim narodom južno od Ibra, tek pukom srećom niko nije povređen. Napad se mora najozbiljnije shvatiti i tretirati sa pažnjom jer šalje Srbima i njihovim predstavnicima poruku da nisu bazbedni u svojim domovima, na svom kućnom pragu – kazao je Petković.

Rasvetliti incident

Petar Petković je pozvao međunarodne predstavnike da svojim autoritetom pomognu da se rasvetle sve okolnosti ovog mučkog napada.

– Ovaj napad ne sme ostati još jedan nerasvetljen etnički incident. Kod Srba južno od Ibra nikada neće izbledeti sećanje na sve strahote koje su preživeli od ekstremista i naveo da ovakvi incidenti samo vraćaju osećaj straha i uznemirenosti u srpsku zajednicu – kazao je Petković.

Na udaru MTS

Milovan Drecun je ukazao da je na udaru prvenstveno MTS koji Prištini veoma smeta jer ima 30.000 pretplatnika u kablovskom sistemu, a to su Srbi koji se tako informišu.

– Kad neko želi da pokori neku zajednicu, prvenstveno želi da ga dezinformiše, plasiranjem informacija odgovarajućih onoj strani koja to radi. Kurtiju bi vrlo odgovaralo da se ukine taj kablovski sistem – rekao je i dodao da ima podatak da i 20.000 Albanaca koristi usluge mobilne telefonije i da bi kompanija mogla da se proširi na celu teritoriju KiM.

2 COMMENTS

  1. E pa na poternicu sa teroristima a ne osuditi preko novina i zaliti se onima koji njih huskaju. Prijava hapsenja osuda(!)

  2. Kad albanski plaćenik Hovenijer bude povučen i nadležnost nad Kosovom i Metohijom preuzme Hil kao ambasador Srbije znaćemo da dolazi mir za naš narod… mislim da Hil zna da za Srbe KiM nema cenu i da Srbi čekaju povratak srpske vojske i policije !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here